גרמניה, צרפת והולנד, התורמות יותר ממחצית מהפעילות הכלכלית ב-12 מדינות גוש היורו, חזרו לצמוח ברבעון השלישי, הודות להתאוששות בכלכלה הגלובלית ועלייה בביקוש למוצרים מקומיים. התוצר המקומי הגולמי של גרמניה צמח ברבעון השלישי ב-0.2%, לעומת הרבעון השני; בצרפת הוא צמח ב-0.4% - הקצב המהיר ביותר זה חמישה רבעונים; בהולנד צמח התמ"ג ב-0.1%, לאחר שלושה רבעונים של ירידה. לפי התחזיות, גם באיטליה נרשמה צמיחה בתמ"ג של 0.2% (הנתונים הרשמיים יפורסמו מחר). ההערכה היא כי התמ"ג של גוש היורו כולו גדל ב-0.2%.
להתאוששות הכלכלית באירופה ברבעון השלישי תרמה צמיחה מהירה בארה"ב ועלייה בהזמנות במזרח אסיה. כלכלת ארה"ב צמחה ב-3.3% ברבעון השלישי של 2003, לעומת הרבעון השני. ביפאן, הכלכלה השנייה בעולם, צמחה הכלכלה בתקופה זו ב-0.3%. עליות אלה תרמו רבות להאצת הכלכלות האירופיות, שכן היצוא תורם כ-20% מהפעילות בגוש היורו, שהתמ"ג שלו נאמד ב-8 טריליון דולר.
קצב הצמיחה מחוץ לאירופה הצליח לחפות על התחזקות היורו מול הדולר, הפוגעת ברווחי היצואניות הגדולות ביבשת. היורו עלה במאי לשיא של 1.1933 יורו לדולר; אתמול הוא נסחר בשער של כ-1.1690 יורו.
העלייה בביקוש הזר הגדילה את עודף הסחר של גרמניה שעלה בספטמבר לשיא. היצוא מהמדינה עלה במהירות, אך היבוא ירד ברבעון השלישי.
הכלכלות באירופה שבות לצמוח: גרמניה ב-0.2%, צרפת ב-0.4%
הארץ
14.11.2003 / 10:00