גירעון מטריד של 35 מיליון שקל בתזרים המזומנים של החברה מאפיל על השיפור ברווח החשבונאי של שמן ברבעון החולף. פעילותה השוטפת של שמן ייצרה גירעון של 108 מיליון שקל בתזרים המזומנים מתחילת 2003 וההשקעות של 115 מיליון שקל במפעליה החדשים הצריכו את החברה להגדיל את האשראי לטווח קצר ב-164 מיליון שקל, לאחר שהמירה אשראי לזמן קצר בהלוואות לזמן ארוך ב-85 מיליון שקל.
הוצאות המימון של החברה קפצו בעקבות זאת ל-6 מיליון שקל וגרעו 60% מהרווח התפעולי. למתבונן מהצד נראה כי שמן עובדת בעיקר כדי לממן את לקוחותיה ולעמוד בהתחייבויותיה לבנקים.
מנכ"ל שמן, בועז צפריר, מסביר את הגידול בצריכת המזומנים של החברה ובצרכי המימון שלה, בהכפלת מחירם של פולי הסויה שהגדילו את ההשקעה בהון החוזר שלהם, כלומר במלאי ובאשראי ללקוחות שניתן על בסיס של שוטף +60 עד שוטף +90.
לדברי צפריר, מכה כואבת ניחתה במחצית הראשונה של 2003 כאשר בנק צ'ייס מנהטן הפסיק לערוב לאשראי שקיבלה החברה מספקיה עקב המצב הביטחוני בישראל. שמן שקיבלה אשראי של 25-15 מיליון דולר מספקיה בעקבות צ'ייס, נאלצה לגייס אשראי לזמן קצר בסכום זה מבנק הפועלים, לאומי והבנק הבינלאומי. הוא צופה לשיפור בתזרים החל ברבעון השלישי במקביל לפירעון אשראי לקוחות ולירידה במחירי הסויה.
מחירי הסויה והמעבר מאשראי ספקים לאשראי בנקאי מסבירים חלק ממגמת הגידול באשראי הבנקאי לטווח ארוך וקצר שמסתכם ב-400 מיליון שקל נכון לסוף מארס 2004, בהשוואה ל-240 מיליון שקל ביחס לסוף 2002.
גורם אחר לתלות הגוברת באשראי בנקאי הן השקעותיה של החברה בנדל"ן. שמן וא.ס אורי שבבעלות חברת SGS, האחים חממה והאחים פרופר, ערבות ב-20 מיליון שקל כל אחת לאשראי שלקחה החברה המשותפת עץ הזית שרכשה 14.6 דונם ברמת החייל בספטמבר 2002 תמורת 61 מיליון שקל.
החברה הבת עץ הזית (50%) מחזיקה בקרקעות לבנייה בסכום של 119 מיליון שקל ומתעדת לבנות על 49 דונם באזור התעשייה קרית אריה. עץ הזית לא הסתפקה באשראי שקיבלה מהבנקים לרכישת קרקע ברמת החייל ונתנה לא.ס אורי, שהיא אחד משני בעלי השליטה, הלוואה של 9 מיליון שקל.
צפריר מודה שבמבט לאחור עדיף היה למכור את קרקעותיה של עץ הזית לא רק מפני שששוויין ירד ממיליון דולר לדונם ל-600 אלף דולר לדונם, אלא מפני שהצריכו תשומת לב ניהולית שנגרעה מליבת העסקים של החברה.
פעילות אחרת שעלולה לצרוך מזומנים היא ההחזקה (33%) במניותיה של יובלים שאמורה להקים מתקן התפלה בצפון הארץ יחד עם א.ס אורי וחברת אלקו החזקות. סביר להניח שבעתיד הלא רחוק תנסה שמן לדלל את החזקותיה בנדל"ן, אם על ידי מכירת ההחזקה בעץ הזית או על ידי פרידה מפרויקט רמת החייל.
בועז צפריר: "התמחור של מניית שמן נמוך ביחס לתשתית הייצור והידע בחברה"
יורם גביזון
13.6.2004 / 10:15
ההשקעות הגדולות בפעילויות שאינן קשורות בייצור שמנים לא רק פגעו בביצועי שמן - אלא הצריכו הגדלה הדרגתית של ההלוואות שנלקחו מהבנקים וגרמו לדשדוש המניה; בשנה האחרונה - החברה מתאוששת והרווחים עלו