וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הבנק המרכזי של שווייץ העלה במפתיע את הריבית, לראשונה בארבע שנים; הפרנק השווייצי עולה ב-0.6%

דפנה מאור

17.6.2004 / 11:38

הבנק העלה את קצה רצועת הריבית ל-1% מ-0.75%, בעקבות התאוששות ניכרת ביצוא ובצמיחה בשווייץ



הבנק המרכזי של שווייץ (SNB) העלה במפתיע את שער הריבית הנהוג בשווייץ ברבע אחוז, במהלך ראשון של הידוק מוניטרי מזה ארבע שנים. הבנק המרכזי קובע רצועת ריבית לשלושה חודשים, שעתה נעה בין 0% ל-1%, לעומת 0%-0.75%. בעקבות זאת רושם הפרנק השווייצי עלייה של 0.6% לרמה של 1.2584 פרנק לדולר.



במסחר מול רוב המטבעות העולמיים רושם הדולר ירידה: מול הליש"ט נחלש הדולר ב-0.3% ל-1.8322 דולר לליש"ט. כמו כן יורד שער הדולר ב-0.4% ל-109.7 ין.



העלאת הריבית, בהובלתו של הנגיד ז'אן פייר רות, הפתיעה את הכלכלנים, שצפו כי הבנק יותיר אותה ללא שינוי, זה הרבעון החמישי ברציפות. הנימוק להעלאת הריבית הוא ההאצה בצמיחה בכלכלת שווייץ. הבנק המרכזי אמר כי שווייץ עשויה לצמוח בקצב המהיר ביותר מזה שלוש שנים, לאחר שבשנת 2003 סבלה מירידה ראשונה בתמ"ג מזה עשור. הצמיחה מובלת על ידי גידול ביצוא, לאחר שהפרנק ירד ב-5% מול היורו מתחילת 2003. בכך נהנתה שווייץ משיפור בכושר התחרות שלה מול ארצות גוש היורו, בעיקר שוקי צרפת וגרמניה.



הבנק המרכזי של שווייץ קובע רצועה לריבית הליבור לשלושה חודשים באמצעות רכישת חוזים על הריבית, הנפרדת מזו הנהוגה בגוש היורו. שווייץ איננה חברה באיחוד האירופי ויש לה בנק מרכזי נפרד. הורדת הריבית האחרונה התבצעה במארס 2003, ובה הורדה רצועת הריבית בחצי אחוז, ל-0%-0.75%. בכך גם הקטין הבנק את רוחב רצועת הריבית, מ-1% ל-0.75%. הורדת הריבית אז נועדה לאפשר התאוששות בכלכלת שוויץ, שסבלה מהאטה כמעט מוחלטת בצמיחה, ושיעור האבטלה בה הגיע לשיא של חמש שנים וחצי.



היצוא מהווה מחצית מהתוצר המקומי הגולמי של שוויץ, והוא נהנה מהתאוששות בעקבות השיפור בכלכלה העולמית. שווייץ היא כיום המדינה השנייה באירופה המערבית, אחרי בריטניה, אשר העלתה את הריבית הנהוגה בה, לאחר שהאינפלציה עלתה ל-0.9% במאי, הקצב הגבוה ביותר מאז מארס 2003. להערכת הבנק המרכזי האינפלציה בשוויץ תואץ ל-1% ב-2005 ותוכפל ב-2006, לעומת רמה של 0.6% החזויה השנה. להערכת חברי מועצת המדיניות של הבנק, הצמיחה בשווייץ תוכל להגיע ל-1.5% ללא שתגרום להתחזקות האינפלציה.



בבריטניה הועלתה הריבית ארבע פעמים מאז נובמבר, לרמה של 4.5%, בעקבות התייקרות במחירי הנדל"ן וחששות של הבנק המרכזי מאינפלציה. בגוש היורו נהוגה מאז יוני 2003 ריבית של 2%, הכפולה ברמתה לעומת הריבית הפדרלית בארה"ב.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully