מאת יובל יועז ושירות "הארץ"
יחסי הכוחות בשוק העבודה, הנוטים בבירור לצד המעבידים, גורמים לעובדים לחשוש מלהתנגד לפגיעה בזכויותיהם, או להגיש תביעות נגד מעבידיהם. כך טוענת האגודה לזכויות האזרח, שפירסמה היום את הדו"ח השנתי שלה על מצב זכויות האדם. לטענת האגודה, הממשלה מציגה את מחוסרי העבודה בישראל כטפילים וכעצלנים.
בפרק "הגירוש הגדול" בדו"ח נמסר כי "בשנה החולפת הוגבר מאוד קצב הגירוש מהארץ של אזרחים זרים השוהים בישראל ללא היתר. הפעילות האינטנסיווית של משטרת ההגירה ומשרד הפנים הובילה לפגיעות חמורות בזכויותיהם של מהגרי העבודה. הגיעו דיווחים על אלימות קשה כלפי עצורים, על מרדפים אחרי מהגרי עבודה, על סימון דירותיהם, על החזקת עצורים יותר מ-14 ימים בניגוד לחוק, בלי שהובאו בפני בית הדין למשמורת, על צווי מעצר שנחתמו על ידי מי שלא הוסמכו לכך, על הליכי שימוע לעובדים שאינם דוברים עברית, שבמהלכם הוחתמו על צווים שלא הבינו את תוכנם ועל שוטרים שאכלו את מזונם של העצורים.
לאגודה לזכויות האזרח הגיעו, לטענתה, ראיות לכך שפקידים בכירים איימו על שופטים בבית הדין למשמורת, שבסמכותם לשחרר עצורים בערבות. על פי הראיות, פקידים בכירים איימו על השופטים שיתלוננו עליהם בפני היועץ המשפטי לממשלה ויביאו לפיטוריהם. שני עובדים ביחידת האכיפה לזרים במשרד הפנים, שחשפו את האירועים הללו - פוטרו מעבודתם. באחד המחוזות כונסו עובדים לפגישה עם פקיד בכיר במשרד הפנים, שאיים כי אם "יוציאו מידע החוצה" ולא יגלו לויאליות למערכת - יפוטרו.
הידרדרות בזכויות בסיסיות בשטחים
מהדו"ח עולה עוד כי חלה הידרדרות בזכויות חברתיות בסיסיות ובזכויות אדם בשטחים. עו"ד האגודה, רחל בנזימן, ציינה את פעולת צה"ל ברפיח כדוגמא להפרה בוטה של זכויות אדם עקב "ירי ללא אבחנה על אזרחים ומניעת פינוי פצועים". גם ערביי ישראל סובלים, לדבריה, מאפליה חמורה. היא מציינת כדוגמא את ההחלטה להעניק הנחות מופלגות לחיילים משוחררים ברכישת זכויות בנייה בקרקע בנגב ובגליל.
