ממשלת רוסיה החלה היום בצעדים למכירת חטיבת ייצור הנפט העיקרית של חברת יוקוס, כדי לגייס את הכסף הנדרש לכיסוי חובות מס של החברה בסך 3.4 מיליארד דולר.
ענקית הנפט הרוסית טענה היום כי ממשלת רוסיה מתכוונת למכור את חטיבת יוגנסקנפטגז (Yuganskneftegaz), אשר אחראית על 60% מתפוקת הנפט של יוקוס, במחיר נמוך בהרבה משווי השוק שלה. לדברי החברה, מתכוונת הממשלה למכור את החטיבה תמורת 1.75 מיליארד דולר, למרות העובדה כי ברשותה עתודות נפט בשווי של למעלה מ-30 מיליארד דולר. הברוקר הרוסי UFG העריך כי שווי חטיבת יוגנסק עומד על כ-11 מיליארד דולר.
בהודעת משרד המשפטים הרוסי נאמר כי לאחר ביצוע הערכת שווי, יועברו מניות יוגנסק לגוף מיוחד אשר יהיה אחראי על מכירתן.
יוקוס עירערה אתמול על החלטת רשויות המס הרוסיות לחייב אותה לשלם חובות מס בסך 3.4 מיליארד דולר בגין שנת 2001, בנוסף לחובות בסכום דומה שחויבה לשלם בגין שנת 2000.
רשויות המס תבעו בתחילת החודש את החזר המסים באופן רשמי - כאמור, בנוסף לחוב של 3.4 מיליארד דולר בגין שנת 2000 שלגביו כבר הסתיימו ההתדיינויות המשפטיות.
רשויות המס ברוסיה חוקרות גם חשדות כי ענקית הנפט העלימה מס גם בשנים 2002 ו-2003, ולפי הערכות אנליסטים עשויים חובות המס של החברה לתקופה כולה להסתכם ב-10 מיליארד דולר.
ב-6 ביולי חלף המועד האחרון לתשלום חובות המסים לשנת 2000, יום לאחר שקבוצה של נושים בנקאיים של יוקוס הכריזו עליה כשומטת חובות. ממשלת רוסיה לא נאותה לקבל הצעה של הדקה ה-90 מצד הבעלים של יוקוס, מיכאיל חודורקובסקי, המחזיק ב-44% ממניות החברה, לוותר על החזקותיו בה, והחלה בהקפאת חשבונות של החברה.
הלחץ על יוקוס נתפס כמהלך פוליטי של הקרמלין, אשר ביקש לדכא את השאיפות הפוליטיות של חודורקובסקי, העומד למשפט על הונאה ועבירות מס. משפטו של חודורקובסקי, בעל המניות הראשי ביוקוס והאיש העשיר ברוסיה, נפתח במאי, לאחר שישב במעצר מאז אוקטובר 2003. הוא מואשם בחברות בקבוצה מאורגנת שביצעה מניפולציות בהפרטת קבוצת הדשנים אפאטיט, באי תשלום מסים ובעבירות נוספות.
ממשלת רוסיה מתחילה למכור חלקים מענקית הנפט יוקוס
TheMarker
20.7.2004 / 19:37