ועדת הכלכלה לא הצליחה הבוקר לגבש עסקת חבילה לתקופת ביניים עם הבנקים להפחתת העמלות הבנקאיות. זאת, לנוכח התנגדותם של ח"כים להצעה שהוגשה על ידי ח"כ שלום שמחון, וכן דרישתם של ראשי הבנקים לתת להם ארכה לבחון את ההצעה, תוך תביעה גם להקפיא בינתיים צעדים אחרים מצד הח"כים, בנק ישראל, הממונה על ההגבלים וארגוני הצרכנים.
בראשית הישיבה ביקש שמחון מהח"כים, הבנקים, בנק ישראל והממונה על ההגבלים לתמוך ב"עסקת חבילה" שתכלול בעיקר יצירת סל עמלות בסיסי בתשלום של 18 שקל בחודש, הפחתת עמלות, הקלת המעבר מבנק לבנק, הקפאת הליכי החקיקה הפרטיים, ומתן סמכויות לנגיד בנק ישראל ולממונה על ההגבלים בפעולות מול הבנקים.
לנוכח התנגדותם של הח"כים ובקשתם של ראשי הבנקים לבחון את ההצעה בפירוט, הודיע שמחון בתום הישיבה כי הבנקים, נגיד בנק ישראל והממונה על ההגבלים העסקיים יבחנו את הצעתו במשך חודש שבסיומו ימסרו לועדה את עמדתם.
ראשי 3 הבנקים הגדולים - פועלים, לאומי, ודיסקונט - שהופיעו בוועדה הביעו תמיכה עקרונית בהצעת שמחון, אבל דרשו להקפיא את כל הצעדים המופעלים כנגדם על ידי הגורמים השונים.
מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, ביקשה ארכה כדי ללמוד את הצעתו של שמחון. היא ביקשה לקיים דיון בין הצדדים שיהוו "קואליציה של כל הגורמים" כדי להנהיג "שביתת נשק" במגמה לדון בהסכמה.
מאור אמרה כי "ההצעה מבורכת כי היא מדברת על קואלציה של כל הגורמים", אולם הוסיפה כי "איני יכולה להתייחס להצעה עד שאיני רואה את סוף הדרך. אם תהיה קואליציה של כל הגורמים והבנה אז נוכל להתייחס אליה".
גיורא עופר מנכ"ל בנק דיסקונט אמר כי "לא נחתום על משהו אחד אם נמצא עצמנו מתמודדים עם משהו אחר".
צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים, אמר ש"פיקוח על המחירים או התערבות במהלכים עסקיים הוא דבר פסול. הגברת פיקוח בצורה רחבה עשוי לפגוע במערכת הבנקאית ובחיים העסקיים".
בוועדה הביעו הח"כים התנגדות גורפת להקפאת החקיקה להורדת העמלות. ח"כ מלי פולישוק בלוך (שינוי) התריעה כי "אנו עלולים למצוא את עצמנו עם עמלות גבוהות במקום העמלות שיוזלו, ואין לכך ביטוי בהצעת שמחון לעסקת חבילה".
ח"כ אליעזר כהן (האיחוד הלאומי) אמר כי אינו יכול לתמוך בעסקת חבילה, וכי יש להמשיך בדרך הקודמת של החקיקה.
הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, אמר כי הוא מוכן לגנוז את המהלך שנקט, שנועד להכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז, במידה שיראה שינוי מהותי מצד הבנקים בעניין הגברת התחרות. לדעתו, השינוי הנדרש במערכת הבנקאות הוא הגברת התחרות ולא הגברת הפיקוח.
גלית אבישי, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, אמרה ש"החשש שלנו הוא שבלי חקיקה ובלי אמירה משמעותית היום לשינוי מבני אמיתי בבנקאות, תהיה מריחה אחת גדולה".
פרטי עסקת החבילה שהציע ח"כ שמחון
* בנק ישראל יגבש חקיקה ממשלתית שתאפשר כלים וסמכויות לפיקוח על הבנקים והסדרת העמלות, תוך שיתוף פעולה והתייעצות עם המערכת הבנקאית.
* הממונה על ההגבלים העסקיים יקפיא את ההליכים להכרזת הבנקים כקבוצת ריכוז עד לסיום הליכי החקיקה של הבנקים. הממונה יהיה שותף בהכנת החוק על ידי בנק ישראל. הבנקים מצידם יפעלו לשחורר חסמים המונעים תחרות ומעבר בין בנק לבנק. הקפאת ההליכים תהיה עד יוני 2006 או עד השלמת החקיקה, המוקדם מביניהם.
* ועדת הכלכלה תימנע מקידום חקיקה פרטית העוסקת בעמלות הבנקים עד תום כהונת הכנסת ה-16.
* ועדת הכלכלה, הבנקים והמועצה לצרכנות יקימו צוות משותף שידון, בין היתר, בהשלכות ה"אוברדרפט" על משקי הבית ועל הכלכלה. הצוות יציע צעדים חוקים והסברתיים לצמצום הדרגתי של ה"אוברדרפט" עד לחיסולו במשך מספר שנים ועל תוכניות פעולה להגברת מודעות הציבור להחלפת ה"אוברדרפט" בהלוואות בתנאים נוחים או באמצעים אחרים. הצוות יציג את המלצותיו בדצמבר 2005.
סל ההטבות ללקוחות:
* סל ההטבות יהיה בסיסי ואחיד לכל הלקוחות הפרטיים, משקי הבית ולא יעלה על 81 שקל בחודש.
* תבוטל עמלת השורה למשקי הבית.
* יבוטלו דמי ניהול למשקי הבית.
* יינקטו פעולות להבטיח שתהליך סגירת חשבון ומעבר מבנק לבנק יהיה פשוט מהיר ובעלות סבירה.
* ייקבע סל הטבות חודשי הכולל את הפעולות הבאות שיבוצעו חינם:
- העברת משכורות וקצבה בלא הגבלה.
- 4 פעולות משיכה חודשיות מבנקט בלא תשלום.
- 5 פעולות של הרשאה לחיוב הוראות קבע: חשמל, מים, טלפון, ארנונה, וגז.
- 8 פעולות של הפקדות או משיכות צ'קים.
- 6 פעולות מידע בבנקט ועדכן.
- לקוחות בלא כרטיס אשראי יהיו זכאים ל-2 פעולות משיכה בדלפק ול-2 פעולות מידע בדלפק.
- לקוח לא יחויב בכפל עמלה.
- יידרש מראש אישור של הלקוח לכל עמלה מעל 400 שקל.
- לא תקבע עמלה על רנטות ופנסיות לנפגעי הנאצים בגין המרת כספים.
* בגין משיכות מעבר ל"סל ההטבות" בפעולות של צ'ק, הוראת קבע, (ניתן להעבירה לכרטיס אשראי בלא תשלום) או משיכה מבנקט, ישלמו הלקוחות 1.21 שקל לכל פעולה.
* הורדת החסמים במעבר בין בנקים, הגברת התחרות במשקי הבית. יקוצר הזמן הנדרש לסגירת חשבון ותופחת העלות הכרוכה בכך:
- ביטול הוראת קבע: הבנקים יכינו טפסים פשוטים לביטול הרשאות מול חברת החשמל, רשויות מקומיות, בזק, גז, שיהיו זמינים בבנקים ואילו יהיו רשאים לשלוח אותם כשירות לגורמים השונים.
- העברת הכסף לחשבון אחר בבנק.
- העברת מט"ח.
- תינתן הוראה עתידית להעברת היתרות בפקדון בלא עמלה.
- העברת קופות גמל תבוצע בלא עמלה בדומה למצב כיום.
- העברת תיק ניירות ערך בביצוע מיידי בלא עמלה.
- אשראי: הלקוח ימשיך לשלם את התשלומים בכרטיס האשראי הישן לחשבון שייסגר כל חודש עד שיסיים לשלם את האשראי שקיבל בבנק הישן. לחילופין, הבנק החדש יתן אשראי לכיסוי כל החוב בכרטיס הישן, הכרטיס יבוטל והבנק החדש יחייב את הלקוח באשראי החדש שייפתח לו על פי הפריסה שהיתה קודם לכן. הבנק החדש שאליו עבר הלקוח יתן את הערבות ללקוח.
81
שקלים בחודש.
* תבוטל עמלת הש
ועדת הכלכלה לא הגיעה להסכמה בעניין הפיקוח על הבנקים והעמלות
צבי זרחיה
28.7.2004 / 11:30