הדינר העיראקי החדש כמעט חסר כל ערך, אך למרות זאת המסחר במטבע העיראקי פורח באינטרנט. העיתון האמריקאי USA טודיי מדווח כי באתר המכירות הפומביות אי-ביי רשומות 622 מכירות פומביות של הדינר העיראקי החדש בסכומים הנעים בין אלף ל-5 מיליון. זאת בנוסף לעשרות אתרים כמו www.BuyDinarsHere.com ו-www.DinarTrade.com, המוכרים דינרים למשקיעים אמריקאים.
הפיתוי, לפי העיתון, נובע מכך שהמשקיעים זוכרים את הדינר הכווייתי שנפל לרמה של 10 סנט לאחר פלישת עיראק לכוויית, ואשר נסחר כעת ברמה של כ-3.39 דולר. הדינר העיראקי נמכר בשער של עד 3 דולר לפני מלחמת המפרץ הראשונה, ועיראק יושבת על נכס אדיר - רזרבות הנפט השניות בגודלן בעולם.
המטבע של עיראק עבר רפורמה חיונית תחת הממשל האמריקאי הזמני. בתקופת שלטונו של סדאם חוסיין היו שני סוגי דינרים - בצפון הכורדי סוג אחד, וסוג שני בשאר המדינה. מכיוון שהיו רק שלושה סוגי שטרות - הגדול שבהם שוויו 5 דולר - אפילו רכישות בסיסיות דרשו חבילות עבות של מזומנים. השלטון האמריקאי הזמני ביטל את השטרות הקודמים, איחד את סוגי השטרות והדפיס חדשים במספר רב יותר של ערכים נקובים.
הדינר החדש עלה בכ-25% מאז השקתו, ונסחר כעת בשער מקובע של כ-1,460 דינר לדולר. נראה כי ישנם משקיעים המאמינים שהבנק המרכזי ידחוף את הדינר לרמות ההיסטוריות, דבר שעשוי להביא רווחים אדירים לאלו שרכשו דינרים בשער של 1,460 לדולר.
אך המשקיעים בדינר העיראקי החדש עומדים בפני סיכונים גבוהים במיוחד. ביניהם ניתן לציין את הסיכון של הפיכת המטבע לחסר ערך במקרה של התמוטטות הממשלה, האפשרות שהבנק המרכזי יבחר במדיניות אינפלציונית, בעיות הקשורות בנזילות וכן החשש מהונאות באינטרנט.
מנהלי אתרים העוסקים במסחר בדינר העיראקי אמרו לעיתון האמריקאי כי מאז העברת השלטון נרשמה התקררות בעניין, וכי התקפות הטרור אינן עוזרות לעסקים. "זה תלוי בחדשות, אם זה שבוע רע העסקים חלשים", אמר נשיא חברה הסוחרת בדינר.
הדינר העיראקי החדש כמעט חסר כל ערך - אך למרות זאת המסחר בו פורח באינטרנט
ליאון איצקר
3.8.2004 / 16:38