מרבית הסקרים הציבוריים במרוץ לנשיאות בארה"ב מראים כי המועמד הדמוקרטי, ג'ון קרי, מוביל ביתרון קטן על מתחרהו, הנשיא המכהן ג'ורג' וו. בוש, אולם בשתי בורסות נראה סיפור הבחירות שונה לגמרי: בבורסת Iowa Electronic Markets וב-Intrade הדבלינאית יש לנשיא בוש דווקא יתרון. מודל כלכלי מכובד, שמסתמך על תוצאות בחירות היסטוריות ומדע כלכלי נוכחי כדי לחזות את תוצאות הבחירות, מצביע על כך שבוש ינצח ביתרון גדול.
סקר דעת הקהל האחרון של "וושינגטון פוסט"-ABC מיום שלישי הראה כי קרי זוכה לתמיכה של 50% מהבוחרים, בעוד שבוש מקבל 44% בלבד. סביר להניח כי לאחר דו"ח התעסוקה החלש של חודש יולי, שפורסם ביום שישי, נפלה התמיכה בבוש עוד יותר.
בורסת אינטרייד מאפשרת לסחור בחוזים עתידיים על אירועים שונים, כמו איזו עיר תארח את אולימפיאדת 2012. החוזים על בוש, אשר משלמים למשקיעים דולר אחד אם בוש מנצח בבחירות ואפס דולר אם הוא מפסיד, נסחרו ב-52.4 סנט ביום שישי - פירושו של דבר שהשוק מאמין כי לבוש יש סיכוי של 52.4% להיבחר מחדש.
שוק אייווה, השוכן באוניברסיטת אייווה, נוסד ב-1988, וטענותיו לחיזוי העתיד פחות יומרניות. השוואה של 596 סקרי דעת קהל עם מחירי החוזים הנשיאותיים באייווה, בעת שהסקרים נערכו, הראתה כי מחירי החוזים היו מדויקים יותר באשר לתוצאה ב-76% מהמקרים, אמר תומס ריץ, פרופסור למימון באוניברסיטת אייווה ודירקטור הבורסה. נכון ליום שישי, החוזים על תוצאות הבחירות בבורסת אייווה הראו כי לבוש סיכוי של 52% לנצח.
יש לסייג את התחזיות שמספקות בורסות אלו, וזאת משום שהמשקיעים שפועלים בהן אינם מהווים חתך מובהק של ציבור הבוחרים בארה"ב.
שוקי החוזים מצביעים על יתרון לנשיא בוש במרוץ לבחירות - בניגוד לסקרי דעת קהל
דפנה מאור
8.8.2004 / 14:40