לאחר שגייס בכל אחד מהחודשים יולי ואוגוסט 2 מיליארד שקל, משנה האוצר כיוון וחוזר למדיניות מרחיבה באמצעות הקטנת היקף גיוסי ההון הסחיר. בחודש ספטמבר צפוי האוצר לגייס 1.75 מיליארד שקל. מרבית הגיוס יתבצע באמצעות הנפקת אגרות חוב שקליות בריבית קבועה (שחרים). שליש מההנפקה יהיה באמצעות אג"ח מסוג גליל צמודות המדד והיתר באמצעות גילונים.
הקטנת הגיוסים של הממשלה מהווה למעשה הזרמת כסף לשווקים הפיננסיים. מדיניות זו תתמוך בחודש הבא בבורסה, כשההערכות הן שכספים של המשקיעים המוסדיים, שהם הרוכשים הגדולים בהנפקות של המדינה, יופנו לבורסה ולאיגרות חוב קונצרניות.
להקטנת היקפי הגיוסים של הממשלה יש השפעה גם על כמות אמצעי התשלום במשק (M1), מה שיביא להגדלה שלהם, וזאת לאחר שנרשמה בחודש יולי עלייה של 3% בכמות אמצעי התשלום.
הכלכלנים הראשיים של בנק לאומי ואקסלנס נשואה, גיל בפמן ושלמה מעוז, הזהירו לאחרונה כי המשך העלייה בכמות אמצעי התשלום במשק במקביל להעלאת הריבית בארה"ב יקדימו את מועדי העלאת הריבית בישראל או לחילופין יגרמו לתגובה חריפה של נגיד בנק ישראל לכשיגיבו השווקים לעלייה בכמות אמצעי התשלום.
האוצר מקטין את היקף הגיוסים: יגייס בספטמבר 1.75 מיליארד שקל
ניצן כהן
25.8.2004 / 17:34
לאחר שגייס בכל אחד מהחודשים יולי ואוגוסט 2 מיליארד שקל, חוזר האוצר למדיניות מרחיבה באמצעות הקטנת הגיוסים; חשש מהתגברות הלחצים האינפלציוניים