70 עובדים לשעבר של איפיניונס (Epinions), אחת משתי החברות שמהן הוקמה שופינג.קום, עומדים להגיש תביעה נגד שופינג.קום, בטענה כי נגזלו מהם רווחים מההנפקה המצליחה של שופינג.קום, כך דיווח "ניו יורק טיימס". בין עובדים אלה נמצאים כמה ממייסדי איפיניונס, אשר נושלו, לדבריהם, מההחזקות בחברה בעת המיזוג עם דילטיים.
שופינג.קום, המפעילה אתר להשוואת מחירים, רשמה את ההצלחה הגדולה ביותר בארה"ב להנפקה ביומה הראשון למסחר מאז הנפקת ג'ט בלו באפריל 2002. מנייתה זינקה ב-60% ביומה הראשון למסחר.
שופינג.קום הישראלית נוצרה באפריל 2003 ממיזוג איפיניונס ודילטיים. איפיניונס הוקמה על ידי יזמים שהיו גם חלק מהצלחות דוט.קום קודמות - יאהו ונטסקייפ, כולל ניראב טוליה, נאוואל רבינקנט, רמנתן גוהה, דיון לים ומייק ספיסר.
אולם 70 עובדים לשעבר של איפיניונס, כולל ספיסר ורבינקאנט, אמרו לשופינג.קום שבכוונתם לתבוע את החברה על איבוד ערכן של האופציות שקיבלו ממנה. 70 העובדים הללו, שלא המשיכו לעבוד בשופינג.קוםף טוענים כי מגיעות להם 2.4 מיליון מניות של שופינג.קום - נתח השווה 65 מיליון דולר נכון למחיר הסגירה ביום שישי (26.97 דולר לעומת מחיר הנפקה של 18 דולר).
לפני ההנפקה היו לאיפיניונס שני סוגי מניות: רגילות, שניתנו למייסדים ולעובדים; ומניות בכורה, שניתנו למשקיעים. שתי חברות הון סיכון - אוגוסט קפיטל ובנצ'מרק קפיטל - השקיעו 4 מיליון דולר האחת באיפיניונס באפריל 1999, והמשיכו להשקיע בשופינג.קום בהמשך. לכל אחת מהן יש עתה נתח בשווי של כ-60 מיליון דולר בחברה, אשר ביום שישי נסגרה במחיר המשקף לה שווי של 750 מיליון דולר. למשקיעים אלה זכות ראשונים על רווחי ההנפקה.
בעת המיזוג עם דילטיים היה שווייה של איפיניונס מוערך ב-30 מיליון דולר בלבד, והיום, לאחר הצלחת ההנפקה של שופינג.קום, שוות המניות שמחזיקים עובדיה הנוכחיים והמשקיעים בה כ-300 מיליון דולר.
רק טוליה, שהפך לסמנכ"ל התפעול של שופינג לאחר המיזוג, גרף רווחים מההנפקה. שוויו ביום שישי היה 20 מיליון דולר. אולם טוליה, כידוע, התפטר מתפקידו בחברה בשל שערוריה שפרצה כשהתגלה שקורות החיים שלו היו רצופות פרטים לא מדויקים - כולל תואר לא קיים מאוניברסיטת סטנפורד, ומשרה מדומיינת כאנליסט במקינזי.
"כיצד הפך שווי החברה מ-30 מיליון דולר ל-300 מיליון דולר תוך 18 חודשים?", שאל אחד מעובדי איפיניונס לשעבר. רבים מהעובדים מתמרמרים על כך שטוליה גרף את כל הקופה. אחרים אומרים שבלעדיו איפיניונס לא היתה שורדת, ומצדיקים את פיטורי העובדים.
מונטולי, אחד ממייסדי איפיניונס, אמר כי לא החליט אם להצטרף לתביעה. נציגי חברות ההון סיכון סירבו להגיב בשל כללי התקופה השקטה. לפי פסיקת משרד התאגידים של קליפורניה, היה המיזוג בין איפיניונס לדילטיים הוגן לשני הצדדים.
70 עובדים לשעבר מאיימים לתבוע את שופינג.קום לאחר שלא ראו פרוטה מהצלחת ההנפקה
סוכנויות הידיעות
1.11.2004 / 12:23