ערב הדיון בגיבוש החלטת שר הביטחון, שאול מופז, בנוגע לדרך ההפרטה של התעשייה הצבאית (תעש), נראה כי בענייניה של החברה יש תזוזה חיובית - אף כי אין פתרון כולל לבעיית הנזילות שלה. בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בין יו"ר מועצת המנהלים של תעש תא"ל בדימוס אריה מזרחי, למנכ"ל משרד האוצר יוסי בכר והחשב הכללי ירון זליכה, נפתרו שתי בעיות מעיקות.
ראשית, האוצר קיבל על עצמו החזר הלוואה בסך 90 מיליון דולר שנטלה תעש לפני שש שנים מבנק הפועלים; בגלל אי תשלום ההלוואה מתעכב פרסום הדו"חות הכספיים של תעש ל-2003, וההסדר עם משרד האוצר יאפשר לפרסם אותם בעוד כשבועיים. בנוסף, האוצר הסכים לעדכן את תשלומי הפנסיה ל-500 עובדי תעש שעשויים לפרוש כחלק מתוכנית ההבראה של החברה.
ההבנות יאפשרו להשלים את מכירת מפעל הנשק הקל מגן ואת מפעל התעופה של תעש. עם זאת תעש לא הצליחה למכור את המפעל לייעוץ הנדסי הנכ"ל (הנדסה כללית), ועל פי תנאי תוכנית ההבראה המפעל יפורק. אין התקדמות בתוכנית להעברת מפעל הכימיה אליהו לרמת בקע בצפון ושחרור 1,200 דונם במתחם השרון.
עם זאת, מזרחי סבור כי הנהלת החברה עמדה בכל משימותיה; הוא רואה בשווי חברה של 300 מיליון דולר - שקבע לתעש משרד רוה"ח זינגר אבן בעבור רשות החברות הממשלתיות - הישג אישי שלו ושל הדרך שהתווה לחברה מאז מינויו ליו"ר ומינויו של ד"ר אהוד גנני למנכ"ל. "לפני שלוש שנים אף אחד לא היה מוכן לקנות את תעש אפילו באגורה", הוא אומר.
צבר ההזמנות של תעש הוא כ-1.3 מיליארד דולר. בנוסף, עומדת החברה על סף זכייה בעסקה של כ-125 מיליון דולר. בפרויקט אחר היא משתפת פעולה עם חברת לוקהיד מרטין במכרז לפיתוח מערכת רקטות נגד טנקים וביצורים בעבור חיל הנחתים האמריקאי ב-700 מיליון דולר. החברה גם ממתינה להחלטות על מכירת טילי שיוט לטווח קצר מסוג דלילה לארה"ב ולצבא הודו בהיקף של מאות מיליוני דולרים. ההצלחה הגדולה של תעש היא העמידה בלוחות הזמנים בפרויקט השבחת טנקי פטון של צבא טורקיה בהיקף של כ-680 מיליון דולר. החברה מקווה לקבל הזמנה לשדרוג 170 טנקים נוספים של טורקיה.
הבעיה העיקרית של החברה היא תזרים מזומנים שלילי. בין היתר על החברה לשלם 25 מיליון דולר לשנה לפנסיות של כ-1,000 עובדים שפרשו באמצע שנות ה-90. מזרחי מאשר כי "מצב הנזילות בחברה הוא בכי רע". על מצבה של החברה יקל ההסדר עם האוצר בעניין החוב לבנק הפועלים. בעקבות ביטול החוב ישתחררו לחברה 70 מיליון דולר. מכספים אלה תשלם תעש את מרבית החוב לספקים. "כך ייפתרו חלק מהבעיות", אומר מזרחי.
ההנהלה הנוכחית של תעש למדה את הלקח ונזהרת מלקיחת הלוואות בנקאיות. סך כל ההלוואות הבנקאיות הנוספות של החברה מסתכמות בכ-54 מיליון דולר. מזרחי: "זהו סכום זניח מבחינת חברה שהיקף מכירותיה מסתכם ביותר מ-450 מיליון דולר בשנה".
עקב העיכוב בפרסום הדו"חות הכספיים ל-2003 לא פירסמה הנהלת תעש את נתוני הדו"חות הרבעוניים ל-2004. מנתונים בלתי רשמיים עולה כי אין עלייה במכירות לעומת 2003. לאחר הקפיצה הגדולה בהכנסות בין 2002 ל-2003 מ-375 מיליון דולר ל-480 מיליון דולר - גידול של כ-30% - המכירות ב-2004 יהיו בהיקף דומה לזה של 2003. המכירות של תעש ללא מפעל מגן ומפעל התעופה הנמכרים יסתכמו בכ-420 מיליון דולר.
המפעל הרווחי ביותר של תעש ב-2004 הוא מפעל התחמושת הקלה יצחק בנצרת עילית. המפעל, שבמשרד הביטחון שקלו למכור אותו למשקיעים פרטיים, נבחר על ידי הפנטגון לספק העיקרי - לצד המפעלים בארה"ב - לייצור תחמושת לכוחות האמריקאיים בעיראק. מכירות המפעל קפצו מ-30 מיליון דולר ב-2002 ל-50 מיליון דולר ב-2004. בתעש מעריכים כי בחמש השנים הקרובות ירכוש הצבא האמריקאי תחמושת מהמפעל ביותר מ-300 מיליון דולר. צבר ההזמנות הוא כ-70 מיליון דולר.
מהקמת החברה נחשב מפעל התחמושת הכבדה - יצרן פגזי טנקים וארטילריה - לעוגן העיקרי שלה. היקף מכירותיו לצה"ל היה כ-200 מיליון דולר בשנה. ואולם מאז הקיצוץ בתקציב הביטחון ירד היקף המכירות לצה"ל מכ-200 מיליון דולר ב-2002 ל-115 מיליון דולר ב-2003; המכירות ב-2004 הסתכמו ב-55 מיליון דולר בלבד.
"אני מבין שצריך להתחשב במגבלות תקציב הביטחון, אבל היכן היחס בין שיעור הקיצוץ בתקציב הביטחון לבין שיעור הירידה במכירות תחמושת לצה"ל", אומר מזרחי. בשנה שעברה חל מהפך ביעדי המכירות של תעש: ב-2003 היה היצוא של תעש 60% מהיקף המכירות ו-40% לצה"ל; ב-2004 יגיע היצוא ל-70% מכלל המכירות.
לאחר השלמת מכירת מפעל מגן לאיש העסקים סמי קצב ומפעל התעופה לסאייקלון שבבעלות אלביט מערכות, יירדו ממצבת כוח האדם של תעש כ-420 עובדים. כאמור, מזרחי גיבש תוכנית לפרישה מוקדמת של 500 עובדים נוספים. הפרישה תייצב את מצבת כוח האדם של החברה על כ-2,600 עובדים. מחצית מהפורשים מועסקים במינהלות החברה והמפעלים.
העלות לביצוע התוכנית הנדרשת היא כחצי מיליארד שקל. אם תוכנית זו תתממש ובמקביל יעלו המכירות ל-500 מיליון דולר, יגיעו המכירות לכ-190 אלף דולר לעובד - יותר מאשר ברפאל ובתעשייה האווירית. מזרחי: "אם האוצר יתמוך בתוכנית הפרישה תהיה תעש אטרקטיווית יותר להפרטה".
האוצר לקח על עצמו חוב של 90 מיליון דולר ובתעש רואים את האור בקצה המנהרה
אמנון ברזילי
8.11.2004 / 9:37