רשת חנויות וול-מארט, הקמעונאית הגדולה בעולם, מעריכה כי המכירות בארה"ב בחנויות שקיימות לפחות שנה צמחו ב-0.7% בנובמבר לעומת התקופה המקבילה, הרבה פחות מהצפוי. וול-מארט צפתה עלייה של בין 2% ל-4% לחודש נובמבר לעומת נובמבר 2003, אז עלו המכירות ב-3.9%. וול-מארט נימקה את המכירות המאכזבות במחירי הדלק הגבוהים וההנחות הקטנות יותר השנה, המכבידים על הצרכנים.
התוצאות המאכזבות בנובמבר כוללות תוצאות מאכזבות מהשבוע הראשון של תקופת הקניות לחגים, שנפתחה עם חג ההודיה ביום חמישי. תקופת החגים הנמשכת כחודש מהווה כרבע מההכנסות השנתיות של קמעונאיות רבות. האטה במכירות בתקופה זו עשויה להעיד על האטה כללית במשק.
עם זאת, המכירות ביום שישי שלאחר חג ההודיה - שהיה יום הקניות הגדול ביותר ב-2003 - עלו ב-10.8% השנה, ל-8 מיליארד דולר. זאת לעומת עלייה של 7% ביום זה בשנה שעברה.
הקמעונאיות רואות חשיבות גדולה במשיכת הקונים ביום שישי זה, מאחר שהדבר עשוי להשפיע על הרגלי הקנייה במשך כל עונת החגים, בה צפויים האמריקאים להוציא כ-220 מיליארד דולר, לפי פדרציית הקמעונות הלאומית (NRF). אנליסטים מעריכים גידול במכירות של 3%-4.5% בעונת החגים הנוכחית לעומת 5.5% בשנה שעברה.
וול-מארט אמרה כי נתנה פחות הנחות ומבצעים ביום שישי, היום שלאחר חג ההודיה, ולכן משכה פחות לקוחות. ההנחות המופחתות משפיעות בעיקר על אנשים בעלי הכנסות נמוכות עד בינוניות, שכן הם מושפעים יותר ממחירי הדלק והאנרגיה. צרכנים רבים מעדיפים לחכות להנחות גדולות יותר ולערוך את הקניות יותר קרוב לחג המולד.
וול-מארט לא פירטה את המכירות ביום שישי שלאחר חג ההודיה, אך בשנה שעברה דיווחה על מכירות של 1.52 מיליארד דולר ביום זה. עלייה של 0.7% כפי שדיווחה וול-מארט מעידה על מכירות של 1.62 מיליארד דולר, בקירוב. וול מארט תדווח על התוצאות הסופיות לנובמבר ביום חמישי הקרוב.
וול מארט אמרה כי בחודש נובמבר קנו לקוחותיה יותר מצעים, מזון ומוצרים לחיות בית. המוצרים המצליחים ביותר ביום שישי היו טלוויזיה משולבת עם מכשיר DVD, משחקי וידיאו, צעצועים לימודיים ומצלמות דיגיטליות.
תוצאות מאכזבות לוול-מארט בנובמבר עם תחילת עונת החגים
מיכל רמתי
28.11.2004 / 9:49