קרן הפנסיה של מדינת ניו יורק הגישה אתמול תביעה נגד יצרנית התרופות מרק בגין הונאת המשקיעים לגבי בטיחות התרופה "ויוקס". לפי התביעה, קרן הפנסיה, שהיא השנייה בגודלה בארה"ב לאחר קאלפרס, איבדה כ-171 מיליון דולר ב-30 בספטמבר כאשר מרק הורידה את ויוקס מהמדפים בשל מחקר שהראה כי היא גורמת לסיכון מוגבר להתקפי לב ושבץ.
מדובר בתביעה הראשונה שמגישה קרן פנסיה נגד מרק, אם כי 15 תביעות בגין הונאת משקיעים כבר הוגשו נגדה. כמו-כן הוגשו כבר מאות תביעות בגין נזקים אישיים שנגרמו בשל שימוש בויוקס. החברה מכחישה כל האשמה בהתנהגות בלתי נאותה וטוענת כי פעלה להורדת ויוקס מהמדפים מיידית לאחר קבלת תוצאות המחקר שהראה כי שימוש ממושך בתרופה מגביר את הסיכון לבעיות לבביות.
עם זאת, הועלו כבר מספר ספקות לגבי משך הזמן שמרק ידעה על בעייתיות הויוקס. בשנת 2000, למשל, ניסוי קליני בתרופה הראה שמי שטופל בה היה בעל סיכוי גדול פי חמש ללקות בהתקף לב, לעומת מי שטופל בתרופה אחרת - נפרוקסן. מרק טענה כי מחקר זה לא העיד על הסכנות הטמונות בשימוש בויוקס, אלא על ההשפעה המגנה של הנפרוקסן.
אלן ג. הבסי, מבקר מדינת ניו יורק ומנאמני קרן הפנסיה, טוען כי מרק ידעה אך לא פרסמה את העדויות שהצטברו אודות הסיכון המוגבר שנשקף למשתמשי ויוקס. "על מרק להיות אחראית מבחינה משפטית על פעולותיה" אמר הבסי בהצהרה. "פעולות אלה סיכנו חיים ועלו למחזיקי המניות מיליארדי דולרים".
התביעה של הבסי דורשת סכום לא מוגדר של פיצויים. כמו כן, דורשת התביעה לאחד את כל התביעות הקשורות לניירות ערך לתביעה ייצוגית אחת, בה קרן הפנסיה של ניו יורק היא התובעת העיקרית. התביעה נוקבת במספר נאשמים מלבד החברה, ביניהם מנכ"ל מרק, ריימונד גילמרטין.
ביום בו הודיעה מרק על הורדת ויוקס מהמדפים, צנחה מנייתה ב-27% ומאז המשיכה לרדת. היום נסחרות מניות מרק במחיר הנמוך ב-40% - 28.02 דולר למניה. קרן הפנסיה של מדינת ניו יורק מחזיקה בכ-9.4 מיליון מניות של מרק.
לקרן הפנסיה של מדינת ניו יורק - המוכרת בשם "קרן ניו יורק סטטיס קומון ריטיירמנט" - נכסים של 120.8 מיליארד דולר. הקרן כוללת למעלה מ-970 אלף בעלי קצבאות וחברים.
תביעה ראשונה של קרן פנסיה נגד מרק מצטרפת למאות התביעות שהוגשו נגד החברה בגין ויוקס
סוכנויות הידיעות
1.12.2004 / 12:50