וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הערכה: בנק ישראל יפחית הריבית רק בפברואר

ניצן כהן

12.12.2004 / 13:40

כלכלנים בכירים מעריכים כי הנגיד יותיר הריבית לחודש ינואר ללא שינוי ויפחיתה בחודש הבא ב-0.2%

גוברות ההערכות בקרב הכלכלנים הבכירים בישראל כי נגיד בנק ישראל (עד לתום השנה מדובר בדוד קליין שנחשב לשמרן, כשנגיד אחר עשוי להיות שמרן פחות ביחס למדיניות מוניטרית מרחיבה) יותיר את הריבית לחודש ינואר ללא שינוי ברמה של 3.9%, אולם ישוב להפחית אותה בחודש פברואר בשיעור של 0.2%.

הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס נשואה, שלמה מעוז, מעריך הבוקר כי רצף של מדדים שליליים חדים, מדיניות פיסקלית מצמצמת וירידה משמעותית בציפיות האינפלציוניות לטווחים של שנה, שנתיים ושלוש שנים, יאפשרו לנגיד בנק ישראל להמשיך במדיניות ההרחבה המוניטרית בה החל בחודש שעבר.

בחודש שעבר הפחית נגיד בנק ישראל, דוד קליין, את הריבית בשיעור של 0.2% לרמה של 3.9%, וזאת למרות רצף העלאות הריבית בארה"ב. גם החודש צפוי נגיד בנק ישראל לנקוט במדיניות מרחיבה בעיקר באמצעות חוסר תגובה להעלאת הריבית בשיעור של 0.25%, הצפויה ביום רביעי הקרוב בארה"ב.

מעוז מציין כי להערכתו, מדד חודש נובמבר שיפורסם ביום רביעי הקרוב יהיה מדד שלילי של 0.1% כשהתחזיות הן שמדדי המחירים לצרכן עד לתום הרבעון הראשון של 2005 ימשיכו להיות שליליים. "יציבות המחירים בישראל נשמרת, כשלפני פרסום מדד נובמבר אנחנו נמצאים בקיפאון של המשק. רמות המחירים היום במשק הישראלי נמצאות בדיוק ברמתן מלפני 28 חודשים", ציין.

רמת הביצוע של הממשלה בתקציב המדינה לשנת 2005 נמוכה במיוחד כשהגירעון המקומי של הממשלה עומד מתחילת השנה על 1.5% בלבד, וזאת בעוד תקציב 2004 מאפשר לממשלה להגידל את הגירעון המקומי לרמה של 3.4%. תת ביצוע יש גם בתקציב הכללי כשהגירעון הכללי בתקציב המדינה ל-2004 עומד על כ-2%, כשתקציב המדינה ל-2004 מאפשר לממשלה להגיע לרמת גירעון של 4% תוצר.

נתון נוסף שיאפשר לנגיד בנק ישראל להפחית את הריבית במשק הוא הציפיות האינפלציוניות בשוק ההון שעומדות כיום על 1.6% לשנתיים קדימה, 1.9% ל-3 שנים קדימה, כשמעל 3 שנים צפויה אינפלציה של 2.4%-3.2%. מעוז מציין כי מדובר בציפיות אינפלציוניות העומדות ביעדי הממשלה (1%-3% בשנה), דבר שיאפשר לבנק ישראל להוריד את לחץ הריבית מהכלכלה הישראלית.

במהלך סוף השבוע החליטו ראשי אופ"ק לקצץ בתפוקות של הנפט העולמי. למרות ההחלטה, המשיכו מחירי הנפט העולמיים לרדת, דבר שמוריד את הלחצים הצפויים מכיוון מחירי האנרגיה על המדדים הבאים.

שלושה נתונים מקרו כלכליים משמעותיים עומדים בפני החברה הישראלית בחודשים הקרובים: עלות הקואליציה החדשה, שערי החליפין שקל-דולר וזהות נגיד בנק ישראל.

לגבי הקואליציה החדשה, הסכומים שייאלצו שרון-נתניהו להעביר לשותפות החדשות צפויים להסתכם בכמיליארד שקל. מעוז מציין כי מדובר בעלות נמוכה ליצירת יציבות פוליטית, ואם לוקחים בחשבון את תת הביצוע בהיקף של 15 מיליארד שקל בתקציב 2004 וההערכות כי תת הביצוע בתקציב תימשך גם ב-2005, הרי שמדובר בהסכמים טובים לממשלה.

לגבי שערי החליפין, ביום רביעי הקרוב צפוי יו"ר הפדרל ריזרב להעלות את הריבית בארה"ב ב-0.25% לרמה של 2.25%, דבר שצפוי להביא להתחזקות קלה של הדולר (בעיקר לאור העובדה שהעלאת ריבית של 0.25% בארה"ב מגולמת כבר בשווקים). כדי לתמוך ביצואנים ייאלץ נגיד בנק ישראל להפחית שוב את ריבית פברואר (עליה יודיע בינואר), כדי לתמוך בהתחזקות הדולר והחזרתו לרמות שיווי משקל.

עדיין לא נקבעה זהותו של מי שיעמוד בראש הבנק המרכזי בישראל, אולם ההערכות הן שבמידה שדוד קליין יוחלף, יגבר קצב הפחתות הריבית - וזאת במידה שהדולר ימשיך להסחר ברמות נמוכות.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully