בבנק המזרחי עבדו קשה במהלך 2004 - לא רק על מנת להשיג תוצאות כספיות משופרות, אלא גם כדי להסתיר, עד כמה שניתן, את מענק הפרישה שיקבל המנכ"ל לשעבר, ויקטור מדינה. מדינה התמודד באותה עת על תפקיד נגיד בנק ישראל אותו הוחלט השבוע למסור לידי פרופ' סטנלי פישר.
בנק המזרחי נאלץ היום לפרסם דו"ח מקיף, שנערך לבקשת רשות ני"ע. הדו"ח סוקר את כל מסכת ההתנהלות, החל מדרישתו של מדינה לקבל מענק פרישה גדול 5 מיליון דולר.
מהדו"ח עולה כי במהלך שנת 2003 העלה מדינה, אז מנכ"ל הבנק, משאלה לקבל אופציות אותן יוכל להמיר למניות הבנק. אלא, שבקשתו זו נתקלה בהתנגדות נחרצת של מוזי ורטהיים, מבעלי השליטה בבנק. בנובמבר 2003, במהלך פגישה שנערכה בין מדינה ליו"ר הבנק יעקב פרי, העלה מדינה דרישה לקבל מענק פרישה בגובה 5 מיליון דולר.
גם כאן הוא נתקל בסירובו הנחרץ של ורטהיים, שקבע כי די למנכ"ל הפורש במענק בגובה 3 מיליון דולר. מדינה שיגר את ידידו, עו"ד דוד אפרתי, לשיחות עם בעלי השליטה בבנק, עידן עופר מחד, וורטהיים, כדי לדון בתנאי פרישתו. המגעים העלו מכתב שנחתם על ידי הצדדים בסוף מארס 2004, על פיו יקבל מדינה מענק פרישה בגובה 3 מיליון דולר. אלא שדבר המכתב ותוכנו לא הועברו לאף גורם בבנק, וגם לא לחברי הדירקטוריון האחרים - מלבד ורטהיים עצמו ועופר.
שאלת הצורך בדיווח על המענק הועלתה עוד בטרם הגיע הנושא לדיון בדירקטריון הבנק. ככל הזכור לד"ר שמעון וייס, היועץ המשפטי של הבנק, מדינה עצמו היה זה שהעלה את הסוגיה. עמדתו של וייס היתה כי על הבנק לפרסם דיווח מיידי על המענק הגדול. אלא שבעקבות תקנה חדשה שתיקנה רשות ני"ע באותה עת, החליט וייס לחזק את דעתו באמצעות פנייה ליועץ משפטי נוסף: עו"ד עודד ערן. ערן, ששהה באותה עת בחופשה משפחתית בטאבה, סבר, כמו וייס, כי יש לתת גילוי מלא למענק. מאוחר יותר אף חזר על עמדתו זו, אולם הוא לא התבקש להעביר אותה בכתב. תחת זאת, פנה וייס ליועץ משפטי נוסף, עו"ד דרור ברנדווין. בניגוד לוייס וערן, ברנדווין דווקא סבר כי אין צורך לפרסם את דבר המענק, גם לא בדו"חות הכספיים לרבעון הראשון של הבנק.
חוות הדעת הזו הוגשה, בין היתר, לחברי הדירקטוריון של הבנק וגם לרואי החשבון המבקרים, שהחליטו אחרי עיון בה, לתת גושפנקא רשמית להסתרה. אלא שבבנק, הסתירו מחברי הדירקטריון וגם מרו'ח כי קיימות שתי חוות דעת משפטיות קודמות, הסוברות הפוך, ולפיהן צריך לתת גילוי מלא למענק שקיבל מדינה.
בסוף אפריל אף נשאל יעקב פרי, יו"ר הבנק, על ידי אחד הדירקטורים האם יש צורך לתת גילוי למענק. פרי השיב בשלילה, אולם לא הציג בפניו את העובדה שקיימות שתי חוות דעת משפטיות קודמות שמחיבות מתן גילוי. על פי הדו"ח שפירסם בנק המזרחי, פרי הוא זה שהיה אחראי בבנק על טיפול בנושא הפרישה של מדינה.
ורטהיים סירב פעמיים: ויקטור מדינה ביקש ב-2003 אופציות למניות המזרחי וכן מענק פרישה של 5 מיליון דולר
שלומי גולובינסקי
13.1.2005 / 14:33
