עידן צרכני חדש בטיסות ישראלים בחברות תעופה אירופיות יחל מחר (יום ה') לנוכח כניסתן לתוקף של תקנות חדשות בתחום התעופה באיחוד האירופי.
מדובר בתקנות המיטיבות - מצד אחד - עם ציבור הנוסעים, כולל נוסעים מישראל ואליה; ומחמירות עם חברות התעופה הנמנות עם מדינות השייכות לאיחוד האירופי מאידך. אין פלא, לכן, שהארגון הבינלאומי של חברות תעופה סדירות - יאט"א, עירער לבית דין של האיחוד האירופי על ההחלטה.
התקנות החדשות נועדו ליצור סטנדרט אחיד ולשפר את רמת השירות לנוסעים בחברות התעופה השייכות למדינות האיחוד האירופי. הן יוצרות מנגנון חדש לפיצוי כספי יקר יותר, שחברות התעופה יצטרכו לשלם לציבור נוסעיהן במקרים של תקלות מסוגים שונים.
כך, למשל, במקרה של רישום-יתר יצטרכו חברות התעופה האירופיות לשלם סכום פיצוי כפול מהפיצוי שהיה מקובל עד כה לנוסעים שלא נמצא להם מקום או שהסכימו לרדת מהטיסה.
גובה הפיצוי החדש לנוסעים יחושב לפי מרחק הטיסה. לדוגמה, בטיסה עד 1,500 ק"מ יקבל הנוסע פיצוי בסך 250 יורו; בטיסות ליעדים שמחוץ לאיחוד, במרחקים שבין 1,500 ק"מ ל-3,500 ק"מ, יפוצו הנוסעים במקרה של רישום יתר ב-400 יורו, ואילו על כל שאר הטיסות יצטרכו חברות התעופה האירופאיות להוציא מכיסן 600 יורו לנוסע.
התקנות החדשות אינן מגדירות אם חברת התעופה תצטרך לשלם את הפיצוי לנוסע במזומן או בשוברים. חברת לופטהנזה בישראל, לדוגמה, נהגה עד כה לשלם פיצוי בסך 300 יורו במזומן לנוסע עבור רישום יתר או לתת שוברים בשווי 600 יורו.
במקרה של עיכוב בטיסות שלא בגלל כוח עליון, כמו סופות שלגים ושביתה, אלא בגלל תקלה כלשהי באחריות חברת התעופה - אם העיכוב יהיה בן שעתיים עד חמש שעות, הנוסע, על פי התקנות החדשות, יהיה חייב יקבל מחברת התעופה, שתייה, מזון, שתי שיחות טלפון, שתי הודעות פאקס או שתי הודעות דואר אלקטרוני חינם.
במקרה של עיכוב בן חמש שעות או יותר בטיסה, הנוסע יצטרך לקבל בנוסף לאמור גם החזר כספי בגובה כרטיס הטיסה, בשוברים בשווי המחיר המלא שבו רכש את הכרטיס עבור קטעי הטיסה שהיה צריך לטוס. זאת, כמובן, בנוסף לחובתן של חברות התעופה להטיס את הנוסע ליעדו. אם העיכוב נמשך יותר מיום אחד, הנוסע יקבל את כל אלה וכן לינה במלון.
במקרה אחר, אם הלקוח רכש כרטיס טיסה לאחת ממחלקות היוקרה, כמו למשל מחלקה ראשונה, מחלקת עסקים או מחלקת עסקים ראשונה, ומסיבה כלשהי חברת התעופה מושיבה את הלקוח במחלקת תיירות חברות התעופה יצטרכו לשלם לנוסע בתוך שבעה ימים, כפיצוי, 30% ממחיר כרטיס הטיסה המלא בטיסות עד 1,500 ק"מ. הפיצוי יגדל ל-50% כאשר מרחק הטיסה הוא בין 1,500 ק"מ ל-3,500 ק"מ או מחוץ לקהילה האירופית.
ליעדים במזרח התיכון כמו תל אביב, ביירות ועמאן הפיצוי יהיה בגובה 75% ממחיר הכרטיס.
תקנות חדשות לחברות התעופה האירופיות: פיצוי כספי גבוה לנוסעים במקרה של תקלות
זוהר בלומנקרנץ
16.2.2005 / 20:17