הבנק המרכזי של ניו זילנד העלה היום במפתיע את הריבית במדינה ברבע אחוז לרמת שיא של 6.75%. זוהי העלאת הריבית הראשונה מזה ארבעה חודשים לאחר שש העלאות ריבית ב-2004. נגיד הבנק, אלן בולארד, אמר כי יהיה זה בלתי זהיר לשלול העלאת ריבית נוספת כדי לרסן האינפלציה. הנגיד העלה את תחזית האינפלציה השנתית במחצית הראשונה של 2005 ל-3% מתחזית קודמת מדצמבר ל-2.75%.
הריבית בניו זילנד היא הגבוהה במדינות המפותחות והשלישית בגובהה בקרב 30 מדינות ה-OECD, אחרי מקסיקו וטורקיה. הדולר הניו זילנדי זינק בתגובה להעלאת הריבית לשיא של יותר מ-20 שנה בסביבות ה-74.5 סנט אך הוא נסחר כעת ברמה של 73.78 סנט.
מנגד, הבנק המרכזי של אנגליה הותיר היום את הריבית במדינה ללא שינוי, זה חודש שביעי ברציפות ובהתאם לתחזיות הכלכלנים, ברמה של 4.75% - הגבוהה ביותר מזה שלוש שנים. הבנק העלה את הריבית חמש פעמים בין נובמבר 2003 ואוגוסט האחרון.
הבנק המרכזי של אירופה (ECB) הותיר בשבוע שעבר את הריבית בגוש היורו ללא שינוי, ברמת שפל של שישה עשורים. ה-ECB הותיר את הריבית ברמה של 2%, זה החודש ה-21 ברציפות. הבנק הפדרלי של ארה"ב, לעומת זאת, העלה את הריבית כבר שש פעמים מאז יוני לרמה של 2.5%. הבנק המרכזי של אוסטרליה העלה בשבוע שעבר את הריבית במדינה לרמה של 5.5%.
הריבית הגבוהה בעולם המערבי: הבנק המרכזי של ניו זילנד העלה במפתיע את הריבית לשיא של 6.75%
ליאון איצקר
10.3.2005 / 19:18