בקרוב יוטל מס על הבתים שיועברו לחברי הקיבוצים - כך נודע ביום עיון שקיים אתמול איגוד התעשייה הקיבוצית. מנהלת מחלקת מיסוי מקרקעין ברשות המסים, ורד אולפינר, אמרה כי "רשות המסים דנה רבות בשיוך הדירות בקיבוצים, והגיעה למסקנה כי מדובר באירוע מס. אם יהיה צורך, רשות המסים אף תלך לחקיקה בעניין זה".
כיום חברי הקיבוצים אינם מחויבים בתשלום מס עם העברת הבתים אליהם. אולפינר ציינה כי על אף שחוק מיסוי מקרקעין הוא "חוק עתיר פטורים" וכי ברשות ניסו למצוא פטור גם לעניין זה - מדובר באירוע מכירה לכל דבר "מכיוון שחבר הקיבוץ מקבל נכס שלא היה ברשותו קודם לכן, ומשום כך מס הרכישה ייגבה".
השופט בדימוס פרופ' דן ביין, מומחה למסים ממשרד עו"ד פרופ' ביין ושות', אמר ביום העיון כי "מכיוון שחברי הקיבוץ מקבלים זכות מקרקעין שלא היתה ברשותם קודם לכן, עלולה להיווצר בעיה בעניין מס הרכישה". ביין הוסיף כי מבחינת המיסוי, חשוב לבדוק כיצד עשויים ברשויות לבחון ענין זה. לדבריו, כל עוד היה מדובר בביצוע החלטות מינהל מקרקעי ישראל שמטרתן לתת אפשרות לקיבוץ לפתור את בעיותיו החברתיות והדמוגרפיות, הוטל על התרחבות הקיבוצים מיסוי נמוך. "ואולם ברגע שהשינוי נהפך למסחרי ואינו עולה בקנה אחד עם רוח החלטות המינהל, נטיית רשויות המס תהיה למסות את העסקות כפעולות כלכליות רגילות".
יוטל מס על בתים שיועברו לחברי קיבוצים
צלי גרינברג
30.3.2005 / 9:04