בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דחה באחרונה התנגדות לקיומה של צוואה המזכה את אוניברסיטת תל אביב ב-13 מיליון שקל. המתנגדות, שתי אחייניותיה של המורישה, תבעו לבטל את הסעיפים בצוואה שמזכים את האוניברסיטה בנימוק שהצוואה נערכה על ידי סגן היועץ המשפטי של האוניברסיטה.
בית המשפט דחה את טענת האחייניות, והאוניברסיטה - שיוצגה באמצעות עורכי הדין ישראל קנטור ודורון אריאל ממשרד קנטור, אלחנני טל ושות' - תקבל כ-13 מיליון שקל לרכישת ספרים.
מפסק הדין עולה כי מי שערך את הצוואה - עו"ד מיכאל קידר, ששימש באותה עת סגן היועץ המשפטי של האוניברסיטה - פגש את המנוחה בלשכת הנשיא לקשרי חוץ באוניברסיטה. לאחר שהמנוחה הודיעה לקידר על כוונתה לכלול בצוואתה את ההוראות המזכות את האוניברסיטה, הציע סגן הנשיא לקידר לסור עם המנוחה ללשכתו ולשוחח עמה על ניסוח הצוואה - וכך נעשה. עו"ד קידר הכין את הצוואה על פי בקשת המנוחה, והעביר אותה למנכ"לית אגודת ידידי האוניברסיטה, ששימשה אשת הקשר אל המנוחה.
בצוואתה הורתה המנוחה, בין היתר, על הקמת קרן על שם בעלה המנוח, שפירותיה השנתיים ישמשו לרכישת ספרים "בתחומי היהדות ההלניסטית והקלאסיקה", עבור ספריית אוניברסיטת תל אביב. לטענת האחייניות - שיוצגו באמצעות עו"ד יעקב וינרוט - מכיוון שהצוואה הוכנה על ידי עובדי האוניברסיטה, זוהי צוואה המזכה את עורכיה, ולכן על פי חוק הירושה יש לפסול את הסעיפים בצוואה המזכים את מי שערך אותה, ולשלול את הירושה מאוניברסיטת תל אביב.
ואולם, בית המשפט דחה את טענת האחייניות. השופט שאול שוחט קבע כי אם הצוואה היתה מזכה את עו"ד קידר או את המנכ"לית באופן אישי, היתה טענתן של האחייניות מתקבלת; אך מכיוון שהזוכה היא האוניברסיטה, אין במעורבותם של השניים כדי להביא לפסילת ההוראות המזכות את האוניברסיטה.
בית המשפט קבע כי כאשר מדובר בתאגיד אשר עובד מטעמו היה מעורב בעריכת הצוואה, הצוואה יכולה לזכות את התאגיד, ואין לפסול זכייה כזו.
עוד נקבע בפסק הדין כי למעשה האוניברסיטה היא רק זוכה פורמלית, והנהנה בפועל מהצוואה הוא הציבור אשר "ייהנה מעושרה הספרותי של התובעת, שהינה גוף הפועל ללא כוונת רווח... - סטודנטים ואוהבי ספר למיניהם - בדיוק כמו שהמנוחה היתה, ובדיוק כפי שהמנוחה רצתה" (ת.ע. (60723/01).
סגן היועץ המשפטי של האוניברסיטה ניסח את הצוואה - והיא תקבל 13 מיליון שקל
תמרה לב
31.3.2005 / 10:13