היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, פרופ' ליאו ליידרמן, מעריך היום שהאיום המרכזי על הכלכלה הישראלית הוא במישרו המדיני וזאת לאחר שהכלכלה המקומית נהנתה עד כה מפירות חידוש המגעים עם הרשות הפלשתינית. "אנו מתקרבים לשלב הביצוע (של תוכנית ההתנתקות, נ.כ) וייתכנו בו קשיים משני צידי המתרס", אומר ליידרמן.
ליידרמן מציין בסיקרת המקרו שלו כי ככל שתוכנית ההתנתקות תתקדם, יגברו האיומים על שלמות הקואליציה ואין להוציא מכלל אפשרות שהבחירות יוקדמו לתחילת 2006. "התפתחויות מעין אלו יכולות להעיב על הישגי המדיניות הכלכלית של השנתיים האחרונות", הוא מציין. "מצד שני", אומר ליידרמן, "יישום ההתנתקות יביא לשיפור ניכר במעמדה של ישראל, לרבות חידוש וכינון יחסים דיפלומטיים עם מדינות ערביות נוספות".
למרות ההאטה בקצב הצמיחה של הכלכלה הישראלית, מעריך ליידרמן כי המשק הישראלי ממשיך ליהנות מתנאי רקע התומכים בצמיחה. שיפור במצב הבטחוני ואופטימיות במישור המדיני מקרינים באופן חיובי על אמון הצרכנים בישראל. אל נתונים אלה מצטרפים היציבות בשוק המט"ח ורמות הריבית הנמוכות. "כל עוד אלה נמשכים, ניתן לצפות לסביבת צמיחה של 4%. המשק הגיע לרמת יציבות כלכלית ופיננסית גבוהה, ולגידול מתון אפשרי בהיקף הגירעון התקציבי לא יהיו השלכות משמעותיות על שוק ההון", טוען ליידרמן.
לגבי התפתחות האינפלציה ב-2005, מעריך ליידרמן כי מדד חודש מארס יירד ב-0.1%, כשמדד אפריל צפוי לזנק ב-0.8%. בסך הכל, מדגיש ליידרמן, תסתכם האינפלציה ב-2005 בכ-2%, במרכז היעדים שנקבעו על ידי הממשלה. לגבי השפעת עליית מחירי הנפט העולמי על הכלכלה הישראלית, אומר ליידרמן כי השפעה זו תקוזז עם השפעת היבוא הזול מהמזרח.
לגבי התפתחות שוק ההון הישראלי, אומר ליידרמן כי ההשוואה בין שוק המניות הישראלי לאמריקאי, מלמדת כי במחצית הראשונה של השנה התנהג שוק המניות המקומי במתאם גבוה לשוק המניות האמריקאי, שנהנה מההשפעה החיובית של ההתאוששות בכלכלה העולמית. "לקראת סוף 2004 הביאו ההתפתחויות, בהן מות ערפאת ושקט בטחוני יחסי, לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, כשהתחלת תהליך העלאות הריבית בארה"ב והצפי לירידה בקצב הצמיחה שם, הביאו למעבר כספי משקיעים לשווקים המתעוררים ובהם ישראל", אומר ליידרמן.
לדברי ליידרמן, "התייצבות הכלכלה המקומית ברמתה החדשה איפשרה לשוק המקומי להתנתק מהשווקים המתעוררים, והחזירה את המתאם החיובי בין שוק ההון הישראלי לאמריקאי".
המשמעות של דבריו של ליידרמן היא שלאחר שהתייצבה הכלכלה הישראלית ברמות צמיחה של כ-4%, ירדה פרמיית הסיכון של הכלכלה המקומית, מה שאיפשר לשוק המניות הישראלי להתנהל בהתאם למגמה בשוק המניות האמריקאי. דבר זה משפר את רמות הוודאות בשוק ההון המקומי - רמות ודאות שחיוניות להתפתחות שוק הון משוכלל ומתקדם.
ליאו ליידרמן: אין להוציא מכלל אפשרות שהבחירות יוקדמו לתחילת 2006 - מה שיעיב על הישגי המדיניות הכלכלית
ניצן כהן
6.4.2005 / 14:08