וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

קבוצת דלק בדרך להשתלטות על חיפושי הגז במימי ישראל

עמירם כהן

15.4.2005 / 8:09

כך נודע ל-TheMarker; חברות מקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה במגעים לרכישת השליטת ברשיונות לחיפושי הגז הימיים שנטשה בריטיש גז; הקבוצה מהווה כיום מונופול באספקת גז טבעי לחברת החשמל



השותפויות המוגבלות דלק קידוחים ואבנר נפט וגז מקבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, מנהלות מו"מ מתקדם על רכישת 40%-30% מהזכויות ברשיונות לחיפושי הגז הימיים "גל A" ו"גל B". כך מסרו מקורות בתעשיית חיפושי הגז הטבעי ל-TheMarker. מדובר ברשיונות שאותם נטשה חברת האנרגיה הבינלאומית בריטיש גז (BG).



המו"מ מתנהל בין השותפויות מקבוצת דלק לשותפיה הישראלים של BG - דורגז, דור כימיקלים, חברה בבעלות בני שטיינמץ וישראמקו, המחזיקים יחד ב-20% מהזכויות ברשיונות, בעוד ש-BG החזיקה עד כה ב-80% מהן.



הסקרים הסיסמיים שביצעה BG העלו כי לפחות באחד מהרשיונות, "גל B", קיים פוטנציאל לגילוי כמויות גדולות של גז טבעי, הנאמדות ב-100-70 מיליארד מטר מעוקב. זו כמות הגדולה ביותר מפי שניים מהגז הטבעי שהתגלה עד כה בים מול חופי ישראל. שווי הגז בגל B, אם יימצא, עשוי להגיע ל-8-7 מיליארד דולר.



אתר הקידוח המתוכנן לאזור הרשיון מצוי כ-90 קילומטר מערבית לחיפה, בעומק מים של 1,600 מטר. עלות הקידוח נאמדת ב-40 מיליון דולר. ההשקעה בפיתוח שדה הגז והקמת מערכת הפקה תסתכם ב-900 מיליון דולר.



קבוצת דלק, באמצעות מיזם חיפושי הגז ים תטיס שבו היא שולטת (53%), מהווה כיום מונופול באספקת גז טבעי לחברת החשמל. שליטה ברשיונות קידוחי גז ימיים נוספים תחייב אישור של הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום.



לדברי המקורות, גישושים ראשוניים שנעשו על ידי קבוצת דלק ברשות להגבלים עסקיים, לא העלו כי צפויים קשיים מצדו של הממונה. להערכת המקורות, הממונה מבין את החשיבות של גילוי מקורות גז טבעי נוספים, מה גם שפיתוח שדה גז כזה נמשך כשמונה שנים. עד אז יתרוקנו במידה רבה מאגרי הגז של ים תטיס, וישראל עשויה לרכוש גז ממצרים או ממאגרי הגז בעזה.



אם אכן יתיר הממונה לקבוצת דלק לרכוש 40% מהזכויות, עדיין ייוותרו 40% נוספים לשיווק. בעבר רמזה ישראמקו כי תסכים להגדיל את חלקה, וייתכן שגם השותפים האחרים יהיו מוכנים לכך. אפשרות נוספת היא שהזכויות הנותרות ישווקו לחברת קידוחים זרה, שתקבל על עצמה את תפקיד "המפעיל" (ביצוע הקידוח).



תוקף רשיונות החיפושים ("גל A" ו"גל B") שניתנו ל-BG לפני 5.5 שנים יפוג ביוני 2005. להערכת מקורות בתעשיית חיפושי הגז, אם יוצג בפני הממונה על חיפושי הגז והנפט במשרד התשתיות מערך חדש של שותפות, שיציג בפניו התחייבות לביצוע קידוח -



תינתן לשותפים ארכה של חצי שנה עד שנה לביצוע הקידוח.



במשרד התשתיות אמרו כי אם יציגו השותפים יחד עם קבוצת דלק "הצעה שלא ניתן לסרב לה, המשרד לא יהיה זה שישים מכשולים".



לא ניתן היה לקבל תגובה לידיעה מהשותפים הישראלים של BG וגם לא מהשותפויות המוגבלות מקבוצת דלק.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully