שיטת תשלום הקצבאות לנכים שעובדים תשונה כדי לעודד כמה שיותר בעלי מוגבלויות לצאת לעבודה. זו ההמלצה המרכזית של דו"ח הוועדה לבחינת ענייני הנכים, שהוגש היום לראש הממשלה, אריאל שרון.
הוועדה, שהוקמה ב-2002 בעקבות שביתת הנכים הממושכת, בחרה להתמקד בשילוב נכים בתעסוקה מתוך אמונה ששיפור מצב התעסוקה יהווה בסיס לשיפור בתחומים אחרים בחיי הנכים. "לשילוב הנכים בעבודה יש חשיבות מרובה החורגת הרבה מעבר לקידום רווחתם הכלכלית" כתבו חברי הוועדה, בראשות השופט בדימוס אפרים לרון. שילוב בעבודה תורם "הן לשיפור איכות חייו של הנכה, הן לשינוי ביחס הציבור אליו ולהכרה בו כחלק אינטגרלי ותורם בחברה".
הוועדה הכירה בכך שהשיטה הנוכחית מונעת מנכים רבים לצאת לעבודה משום שברגע ששכרם עולה על כ-2,600 שקל חלקם מפסיקים לקבל קצבת נכות. לפיכך, הוועדה ממליצה לקבוע סולם מדורג להפחתה בקצבה החל משכר של 1,200 שקל. לנכים קשים יותר, כמו גם לאנשים עם מוגבלות שכלית או פגיעה נפשית, ייקבעו שיעורי הפחתה שונים מאשר לנכים אחרים. נכה יחיד יפסיק לקבל תמיכה מהביטוח הלאומי כשהסכום הכולל של הכנסתו יגיע לכ-6,400 שקל בחודש, ואילו נכים עם משפחות יפסיקו לקבל תמיכה כשהכנסתם תגיע לכ-7,300 שקל. הטבות נלוות לקצבה, כמו הנחות בארנונה וסיוע בשכר דירה יצומצמו בהתאם להכנסת הנכה כעבור שלוש שנים מהפסקת הקצבה. גובה קצבת הנכות נע בין כ-2,100 שקל לכ- 4,600 שקל, בהתאם למצב המשפחתי והרפואי של הנכה.
כצעד נוסף לעידוד נכים לעבוד, קבעה הוועדה שנכה שיצא לעבוד אבל לא ייקלט בעבודה יוכל לשוב ולקבל קצבת נכות במשך שנתיים. אם שהה מחוץ למערכת יותר משנתיים יצטרך לשוב ולהגיש בקשה לקצבה ולעבור בדיקות רפואיות.
חברי הוועדה גם המליצו להפעיל לתקופת ניסיון תקנות שמאפשרות לשלם לנכים שכר מינימום מופחת בהתאם לתפוקה שלהם ולהתנות מתן תמיכה ממשלתית לגופים ציבוריים ופרטיים והשתתפות במכרזים בהעסקת שיעור מסוים של נכים שישקף את עקרון הייצוג ההולם.
הוועדה לבחינת ענייני הנכים ממליצה לשנות את שיטת הקצבאות לנכים כדי לעודד עבודה
רותי סיני
21.4.2005 / 19:31