חשבתם שהשנה היתה עתירת מכות? נראה שהרע ביותר עוד לפנינו: אם משרד התמ"ת לא יחזור בו ברגע האחרון צפויה לנו השנה רגרסיה צרכנית גדולה: ביטול חובת סימון המחירים - שעתם הגדולה של הסוחרים ורשתות השיווק, שעתם העלובה של הצרכנים.
ב-98' הונהגה בישראל אחת הרפורמות הצרכניות החשובות בתולדותיה: מהפכת סימון המחירים - החובה לסמן מחיר כמעט על כל מוצר. מכיוון שלדברים טובים מתרגלים מהר, די קשה לדמיין את חיי המסחר שלנו בלי מדבקות המחיר המתנוססות על המוצרים, והופכות אותנו לצרכנים מודעים וטובים יותר.
המדבקות מאפשרות לנו לבצע השוואת מחירים פשוטה וידידותית כבר על המדף, ולאחר מכן בקופה ואפילו בבית, בין המוצר שנרכש למוצרים דומים שנרכשו במקומות אחרים.
מכיוון שכל סטודנט שנה א' לכלכלה יודע שמידע הוא תנאי לתחרות משוכללת, לא יהיה מופרך להניח שביטול חובת הסימון יגרור עליית מחירים משמעותית. בדיון שקיימה בפברואר השנה ועדת הכלכלה של הכנסת אמר נציג האוצר כי בשוק המגלגל כ-60 מיליארד שקל לשנה - אפילו עלייה של אחוז אחד במחירים תייקר את המוצרים במאות מיליוני שקלים.
בתמ"ת אומנם שבים ומדגישים כי מדובר בניסוי בלבד, אך מזמן לא פעלו שם בכזאת התלהבות כדי לקדם נושא צרכני כלשהו. אנשי המשרד אומנם מציגים מחקרים המעידים שהצרכנים נושאים למעשה בעלות הגבוהה של סימון המחירים. ואולם פרץ התגובות של צרכנים לידיעות שפורסמו בנושא באתרי האינטרנט, הסקרים שפורסמו בנושא וקול הזעקה שהקימו ארגוני הצרכנים, מעיד שלציבור עמדה חד משמעית בעניין: אל תיגעו לנו בסימון!
מספאם בתיבות הדואר האלקטרוני ועד שערוריית מחירי הסלולר - התופעות מהן סבלו הצרכנים השנה
TheMarker
22.4.2005 / 8:32