חברת כנפיים , שבשליטת משפחת בורוביץ, הפסיקה באופן מפתיע את הסכם ייפוי הכוח שהיה לה מחברת דלק השקעות בשליטת יצחק תשובה להצבעה במניות אל על .
מהלך זה נעשה לפני שבוע ונועד להכשיר את הצבעתה של דלק באסיפה הכללית של אל על כצד לא נגוע, בדיון על ההטבות החריגות למשפחת בורוביץ, לדירקטורים באל על ולבני משפחותיהם. כנפיים שיחררה את דלק מהסכם ההצבעה ברגע האחרון: יום לפני היום האחרון בו ניתן להירשם להצבעה וארבעה ימים לפני שרשות ני"ע קבעה שעובדי אל על הם בעלי עניין אישי בעסקה.
דלק השקעות מחזיקה כ-3% ממניות אל על ועוד אופציות לכ-3% נוספים. ב-2 במאי הודיעה כנפיים במפתיע ובאופן בלתי מתוכנן כאמור, כי הסכם ייפוי הכוח אותו קיבלה מדלק "פקע" - כלשון הודעתה של כנפיים לבורסה. ההסכם שבמקור כלל גם מו"מ על זכות סירוב ראשונה לכנפיים "פקע" למרות ששני הצדדים לא קבעו מראש את תוקפו.
כנפיים שיחררה את דלק מהסכם ייפוי הכוח, ארבעה ימים לפני שרשות ניירות ערך הודיעה לחברה כי העובדים המחזיקים באל על 8.14%, לא יוכלו להצביע בעד עסקת בעל העניין וייחשבו כנגועים. הרשות פעלה כך מחשש שקיים קשר בין המענק לעובדים בסך 5 מיליון דולר מרווחי 2004, לבין הצורך של בעל השליטה לתמיכה בבקשותיו.
ל-TheMarker נודע, כי משקיעים מוסדיים פנו בימים האחרונים לרשות ניירות ערך, שתידרש לקבוע האם דלק השקעות נגועה מבחינת ההצבעה בעסקת בעלי העניין. הרשות דנה כעת האם ביטול יפויי הכוח (שרק לפני כחודש דיווחה עליו כנפיים בדו"ח השנתי שלה ל-2004, ללא כל ציון למשקיעים כי יש חשש שיפוג), נעשה בתום לב, או שמא הביטול נועד לאפשר לדלק להצביע כצד "בלתי תלוי", עקב החשש שהמשקיעים המוסדיים לא יתמכו בעסקה.
ה"עניין האישי" הוגדר לאחרונה על ידי בית המשפט בתקדים שלמה אייזנברג וערד השקעות, כנובע מכל זיקה אישית שיש לבעל המניות בנוסף לזיקה המובנת מאליה בתור שכזה. כדי לפשט את הדברים, הרשות אומרת כי בעל "עניין אישי" הוא למשל, מי שרכש את המניות שלושה חודשים או פחות לפני אישור עסקת בעלי העניין. במקרה הנוכחי, הרי שהסכם ייפוי הכוח בין דלק השקעות לכנפיים, (כמוהו כרכישת מניות), מופיע בדיווחים מה-14 במארס - באותו חודש שבו אישר דירקטוריון כנפיים את עסקת בעלי העניין.
בנוסף לכרטיסי טיסה חינם ובהנחות לדירקטורים כאמנון שחק, עמיעז סגיס, יגאל ארנון תמי בורוביץ' ובני משפחותיהם, מדובר על דמי ניהול של 3% מהוצאות ההנהלה והכלליות לבעלי השליטה.
הבעייתיות מתחילה בכך שישראל ודדי בורוביץ לא יקבלו את ה-140 אלף דולר לחודש מאל על ישירות אלא דרך חברת כנפיים, (גם מזכירתו של ישראל בורוביץ אמורה לקבל חלק מהסכום). לפיכך, לא ברור מדוע ההתקשרות נעשית עם כנפיים ולא עם האחים בורוביץ עצמם, בפרט כאשר דדי בורוביץ כלל לא עובד בכנפיים.
תיאור העסקה סבוך מאוד, ובשורה התחתונה מדובר על תשלום של 90 אלף דולר לישראל בורוביץ ולמזכירתו דרך חברת כנפיים. בכנפיים מבקש ישראל בורוביץ לאשר לו להמשיך לקבל שכר של 50 אלף דולר. בהינתן שכרו של ישראל בכנפיים, ניתן להבין כי 61.5 אלף דולר שיוצאו מכספי אל על הם עבור מזכירה וקשרי חוץ.
במקרה של דדי בורוביץ, מדובר על 50 אלף דולר עבור שירותי ייעוץ להחכרת מטוסים. עבור אותה פעילות קיבל דדי בורוביץ בכנפיים 13.2 אלף דולר לחודש בלבד. בניגוד לכנפיים, עילת "החכרת מטוסים" כמעט שאינה קיימת באל על.
שכרו של המנכ"ל החדש שהביאו האחים בורוביץ' לחברה - חיים רומנו - הינו 25 אלף דולר לחודש.
ברגע האחרון: האחים בורוביץ מגייסים את יצחק תשובה לאישור ההטבות החריגות באל על
עומר שרביט
9.5.2005 / 9:58