מנכ"ל משרד החינוך, רונית תירוש, יצאה הבוקר (שלישי) נסערת ובוכייה מישיבת ועדת החינוך של הכנסת, שבה נדונו פיטוריהם המתוכננים של 4,500 מורים ממערכת החינוך. זאת, ככל הנראה בשל האווירה העויינת כלפי בוועדה. והתקפותיהם של הח"כים, ובייחוד ח"כ יוסי שריד (יח"ד), שחזר ושאל אותה מדוע משרד החינוך לא התנגד לפיטורים.
בדיון הוועדה תקפו הח"כים את משרד החינוך ובעיקר את השרה העומדת בראשו, לימור לבנת, והתקוממו על כך שאינה נוכחת בישיבה. לדברי ח"כ יולי תמיר (עבודה), "לבנת בורחת מאחריות". תירוש, לאחר ששבה לישיבה, אמרה כי ההחלטה על הפיטורים היתה "אחד המהלכים הקשים" שעברה בחייה המקצועיים, וכי הורתה עליהם לא מרצון אלא מכורח. יו"ר ארגון המורים העל יסודיים, רן ארז, הביע הזדהות עם קשייה של תירוש ואמר לה: "אני יודע מה הנפתולים שעוברים עלייך, ואני איתך. שנינו חסרי מזל כי נבחרנו לכהונתנו בתקופתה של לבנת".
תירוש הציעה בדיון הוועדה להמיר את פיטוריהם של כמחצית מהמורים במכסות פרישה מרצון, בתנאי שארגוני המורים יסכימו ליישום הרפורמה במערכת החינוך בתחילת שנת הלימודים הבאה. הצעה זו תעלה גם בפגישה שתתקיים היום בין נציגי המורים ומשרד החינוך אצל הממונה על השכר באוצר. בפגישה בין הצדדים אתמול לא חל שינוי בעמדות ולא הושגה התקדמות.
אתמול פנו ארגוני המורים פנו ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה לבטל את הפיטורים, "מחמת הטעייה ופגיעה בשלטון החוק". עו"ד בני כהן, שמייצג את ארגוני המורים, שלח מכתב למזוז שבו הוא אומר כי בניגוד לטענת משרד החינוך, שלפיה קיצוץ של 700 מיליון שקל בתקציבו מחייב אותו לפטר מורים, בפועל לא נרשם בהחלטות הממשלה כל קיצוץ בסכום כזה. לדבריו, בהחלטות הממשלה לגבי התקציב מאוגוסט 2004 נרשמה רק החלטה לבצע קיצוץ של 157 מיליון שקל מתקציב משרד החינוך, שאינו כולל שכר עובדים.
"בספין תקשורתי, כמוהו ידענו לצערנו רבים בפוליטיקה הישראלית, הציג משרד החינוך מצג משולל יסוד לחלוטין כאילו אי הוספת התקציבים לצורך יישום דו"ח דברת הינה למעשה קיצוץ של 700 מיליון המחייב 'לחתוך בבשר החי' ולפטר אלפי מורים", כתב כהן למזוז. ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי מדובר בקיצוץ המופיע בספר התקציב ונובע מהחלטות ממשלה שהתקבלו בשנים קודמות. לבנת אמרה כי "ארגוני המורים מנסים להוליך שולל את היועץ המשפטי לממשלה והציבור".
משרד החינוך מקצץ 16 אלף שעות לימוד מכל תלמידי כיתות י' וי"א. כך עולה ממכתב ששלח המשרד למנהלי בתי הספר העל יסודיים. הקיצוץ נובע משינוי שעליו הוחלט במשרד החינוך, לפיו התקציב שיינתן לכל כיתה יהיה בעבור 36 תלמידים במקום 33, כשסכום הכסף שיועבר לא ייגדל בהתאם. להערכת מנהלים, משמעות הקיצוץ היא שעת לימוד שבועית אחת פחות לכל תלמיד.
"משמעות הקיצוץ היא סגירת מגמות בבתי ספר ופחות שעות לימוד לבגרות עבור התלמידים", אומר יו"ר התאחדות המנהלים, הד"ר אריה לוקר, "מנהלים מרגישים שהם לא יכולים יותר להעניק לתלמידים את מה שמגיע להם".
הקיצוץ הנוכחי הוא המשכו של קיצוץ תקציבי שהחל בכיתות י' בשנת הלימודים הקודמת, ויחול בשנת הלימודים הבאה גם על כיתות י"ב. לדברי ראש המינהל הפדגוגי במשרד החינוך, לאה רוזנברג, מטרת הקיצוץ היא חיסכון של כ-80 מיליון שקל בשנה. לטענתה, השינויים בתקצוב תוכננו כך שלא יפגעו ביכולתם של תלמידים לסיים את תוכנית הלימודים. אך מנגד טוען הד"ר לוקר כי "במקום ארבע שעות היסטוריה, ילמדו אצלי בבית הספר רק שלוש שעות".
מנכ"ל משרד החינוך יצאה בדמעות מישיבת ועדת החינוך של הכנסת
יולי חרומצ'נקו
17.5.2005 / 12:16