מאת אסף ברגרפרוינד
כספים עודפים שנותרו בקופות הגמל והפיצויים של העובדים יוחזרו למסת הנכסים של החברה המצויה לקראת הליכי פירוק, ויחולקו לפי הוראות החוק - כך קבעה שופטת בית המשפט המחוזי ורדה אלשיך בשבוע שעבר. ההכרעה התקבלה בעניין מחלוקת בין המנהל המיוחד מטעם המפרק של חברת לבידי אשקלון לבין כונס הנכסים של החברה.
המחלוקת בין הצדדים נגעה לכספים שהעבירה החברה, לפני שנכנסה להליכי פירוק וכינוס נכסים, לקופות גמל ולקופות פיצויים על שם עובדיה. על פי הוראות חוק פיצויי פיטורים, מדובר בכספים השייכים לעובדים, שלא ניתן לשעבדם מאחר שאינם נכללים ברשימת נכסי החברה.
במקרה זה התברר כי לאחר חלוקת כספי העובדים - יישארו בקופות הגמל והפיצויים סכומים עודפים. בית המשפט הכריע בשאלה אם הכספים העודפים יועברו לקופת הכינוס או לקופת הפירוק.
התשובה לשאלה זו משמעותית עבור המפרק וכונס הנכסים, בשל השפעתה על שיעור שכר טרחתם בתיק: בית המשפט קובע את שכר טרחתם בהתאם לסכומי הכסף שנכנסים לקופת הפירוק או הכינוס.
בהחלטה קודמת בעניין, קיבל בית המשפט המחוזי בבאר שבע את בקשתו של המנהל המיוחד מטעם המפרק, להעביר את הכספים העודפים לקופת הפירוק, שממנה ישולם בין היתר גם שכר טרחתו.
כונס הנכסים ביקש מבית המשפט המחוזי בתל אביב לבטל את ההחלטה. לטענתו, הוא לא הוזמן לדיון בבית המשפט בבאר שבע. הכונס טען כי המנהל, שידע על הליך כינוס הנכסים שעוברת החברה, צריך היה לפנות לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שידון בסוגייה גם מהיבט הכינוס. המנהל המיוחד טען כי לא היה צריך להזמין את הכונס לדיון, משום שאין לראות בכספים הנותרים חלק מנכסי החברה.
אלשיך לא קיבלה את טיעוניו של המנהל המיוחד ואף מתחה ביקורת על התנהגותו. השופטת אמרה כי המנהל המיוחד, מתוקף תפקידו, מחויב לפעול בהגינות ובזהירות. אלשיך דחתה את טענתו של המנהל המיוחד כי מרגע שסכום הכסף מצוי בקופת הפיצויים - הרי שיצא באופן בלתי הפיך ממסת נכסי החברה.
השופטת אלשיך לא קיבלה את הטענה משום שהיא עשויה ליצור דרך לעקוף את הוראות החוק הקובעות את חלוקת כספי החברה, ולהבריח את נכסי החברה.
אלשיך גם קבעה כי יש להחזיר את הכספים העודפים בקופות לתוך מסת נכסי החברה, ולחלקם על פי סדר העדיפויות הקבוע בחוק, כך שבמקרה הנדון הם יועברו לקופת הכינוס. השופטת אף קבעה כי בשל התנהגותו של המנהל המיוחד, החליטה לחייבו בהוצאות אישיות בסך 3,500 שקל, שיועברו לקופת הכינוס (פש"ר 1504/00).
ביהמ"ש: כספים עודפים בקופות הגמל והפיצויים של חברה לקראת פירוק יוחזרו למסת הנכסים
הארץ
13.6.2001 / 9:18
פסיקתה של השופטת ורדה אלשיך התקבלה בעניין מחלוקת בין המנהל המיוחד מטעם המפרק של חברת לבידי אשקלון לבין כונס הנכסים של החברה