חברת נטוויז'ן תנפיק היום לראשונה מניות ואג"ח לציבור ותגייס 145 מיליון שקל. ערב ההנפקה מציגה נטויז'ן ירידה חדה ברווחיות, שנגרמה בעיקר מהכניסה לתחום השיחות הבינלאומיות. החברה סיימה את הרבעון הראשון של 2005 עם הכנסות של 81.7 מיליון שקל, שיפור של 10% לעומת הרבעון המקביל ב-2004. עם זאת, הרווח הגולמי צנח ב-15% ל-16.5 מיליון שקל, הרווח התפעולי צנח ב-45% ל-5.2 מיליון שקל והרווח הנקי הסתכם ב-700 אלף שקל, לעומת 2.5 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2004.
השחיקה נובעת מפעילות הטלפוניה הבינלאומית שהסבה לחברה הפסדים תפעוליים של 5.8 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2005. הדו"חות מצביעים גם על גירעון בהון חוזר של 170 מיליון שקל וגירעון של 22.7 מיליון שקל בהון החברה, גירעון שכוסה ערב ההנפקה על ידי הפיכת 27 מיליון שקל מהלוואות הבעלים להון מניות.
עיסוקה העיקרי של נטוויז'ן הוא שירותי חיבור לרשת האינטרנט. בנוסף מפעילה החברה אתרי אינטרנט לאספקת תכנים ושירותים כגון מכירת מוצרים וסחר באינטרנט. בסוף 2004 נכנסה נטוויז'ן לשוק השיחות הבינלאומיות, מהלך שהסב לה הפסדים. החברה החלה גם בהפעלה ניסיונית של ערוץ קניות אינטראקטיווי בטלוויזיה.
מתחרותיה העיקריות של נטוויז'ן הן בזק בינלאומי, אינטרנט זהב, ברק וקווי זהב. נטוויז'ן מעריכה כי חלק השוק שלה בתחום הפעילות העיקרי, הקישוריות לאינטרנט, הוא כרבע מהשוק. בתחום השיחות הבינלאומיות לא השיגה החברה עדיין נתח משמעותי.
נטוויז'ן פועלת בתחום תחרותי המשתנה ללא הרף. אחד ממקורות ההכנסה הגדולים של המתחרות שלה הוא השיחות הבינלאומיות. על אף ששיעורי הרווח מפעילות זו גבוהים, סובל תחום השיחות הבינלאומיות משחיקה גבוהה והוא נחשב עיסוק חסר עתיד. נטוויז'ן החליטה לספק שירותי שיחות בינלאומיות אך לא שיווקה את השירות לקהל הרחב, אלא רק בקרב קהל מנויי האינטרנט שלה. פעילות השיווק הצנועה חסכה לה הוצאות, אך מנעה ממנה להגיע לרמת הכנסות שתכסה את הוצאות התפעול והבלאי של מערכות לשירותי שיחות בינלאומיות. תחום הפעילות היציב ביותר הוא הכנסות ממנויי אינטרנט והפעלת אתרי אינטרנט.
הכנסות החברה מפרסום באינטרנט וסחר אלקטרוני צנועות, ואולם הן צומחות במהירות ומצטיירות כפוטנצאיל הצמיחה העיקרי בעסקי האינטרנט. התחרות הקשה בתחום הקישוריות לאינטרנט מחייבת את נטוויז'ן להציע מחירים נמוכים יחסית. לחברה כ-400 אלף לקוחות אינטרנט והכנסותיה מתחום זה מהוות 83% מסך הכנסותיה.
החברה בוחנת הפעלת שירותי טלפון פנים-ארציים על גבי תשתיות של פס רחב, ואולם כדאיות ההפעלה של שירותים אלה אינה ברורה ונכון להיום אין בעולם מודל עיסקי פעיל לשירותים כאלה. בשנה הקרובה צפוי משרד התקשורת לאשר תקנות שיאפשרו לחברה להתחיל להפעיל שירותי טלפון מסחרים על פס רחב.
הגיוס של מחר יכלול 100 מיליון איגרות חוב, 900 אלף אופציות ו-1.8 מיליון מניות במחיר 28 שקל למניה. איגרות חוב צמודות מדד מוצעות במחיר 95 אגורות לאיגרת (95% מערכן הנקוב) לפירעון עד 2011. הריבית על האיגרות תיקבע במכרז שיתקיים ביום ההנפקה והיא תהיה בשיעור של 6%-4% לשנה. חבילת ההנפקה במחיר 1,454 שקל כוללת 18 מניות, 1,000 אג"ח ותשע אופציות ללא תמורה הניתנות למימוש למניות בתוך ארבע שנים.
השווי הכלכלי של האופציות הוא 7.58 שקלים והמחיר האפקטיווי שבו נמכרות המניות בהנפקה, בהתחשב בהטבת האופציות - 24.2 שקל. זהו מחיר הגבוה בכ-11% מהמחיר שבו רכשה דסק"ש את חלקה של תבל בנטוויז'ן במארס 2004.
נטוויז'ן תנפיק היום מניות ואג"ח ב-145 מ' ש'; סיימה את הרבעון הראשון של 2005 עם הכנסות של 81.7 מ' ש'
הדר חורש
19.5.2005 / 9:50