סין הקשיחה את עמדתה בשיחות המתנהלות מול ארה"ב על רקע מאבק הסחר סביב יצוא מוצרי הלבשה וטקסטיל זולים מסין.
סגנית ראש ממשלת סין, וו יי, האחראית על תחום הסחר בסין, אמרה אתמול החלטת ארה"ב בחודש שעבר להטיל מכסות יבוא על מוצרי טקסטיל מתוצרת סינית פוגעת בענף ההלבשה הסיני המעסיק 19 מיליון בני אדם.
"ההגבלות שהטילה ארה"ב פגעו באופן קשה בייצור הטקסטיל בסין", אמרה וו יי, דיווחה סוכנות הידיעות סינחואה. "אם עניין זה לא יטופל כראוי הוא צפוי לפגוע קשות ביחסים הכלכליים ובקשרי הסחר בין שתי המדינות", הוסיפה.
"הצד האמריקאי חייב להבין היטב את חומרתה של סוגיה זו ולסייע בקידום פתרון הולם", אמרה.
בשבוע שעבר הודיעה סין על ביטול תוכניתה להגדיל את מכסי היצוא, וחזרה בה מהצעד שהיה מיועד למנוע מאבק סחר עם ארה"ב ועם אירופה, בתגובה להגבלות שהטילה ארה"ב על יבוא מוצרי טקסטיל סיניים. סין ביטלה הן את המכסים שקבעה בינואר והן את הגדלתם במאי על 74 מוצרי טקסטיל. כמו כן, מאיימת סין כי תתלונן לארגון הסחר העולמי (WTO) נגד ארה"ב והאיחוד האירופי.
היקף היצוא של מוצרי טקסטיל והלבשה מסין לארה"ב הסתכם בשנה שעברה ב-10 מיליארד דולר, וצפוי לגדול אף יותר השנה.
יצרני הטקסטיל האירופים והאמריקאים אומרים שמוצריהם מאוימים על ידי הזינוק במוצרים המיובאים מסין מאז שפג תוקפה של מערכת מכסות עולמית בינואר. לקראת סוף תקופת המכסות הטילה סין מס יצוא בשיעור 1.3% על מגזר הטקסטיל, אך לדברי ארה"ב מדובר היה במס נמוך מדי ולא משמעותי. לפני מספר שבועות אמרה סין כי תעלה את שיעור המכסים באופן חד.
באמצע מאי הטילה ארה"ב מכסות יבוא על מספר מוצרי טקסטיל מתוצרת סינית, ביניהם מכנסיים ותחתונים מכותנה וחולצות סינתטיות. מכסות אלה מגבילות את הצמיחה השנתית של יבוא מוצרי הטקסטיל הסינים לארה"ב ל-7.5% - הרבה פחות מצמיחה של 54% שנרשמה עד כה השנה.
סין מקשיחה עמדתה במאבק הסחר בטקסטיל מול ארה"ב
TheMarker
5.6.2005 / 10:28