מדד חודש מאי שיתפרסם היום צפוי לעלות בשיעור של 0.3%-0.4%. היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, ליאו ליידרמן, מעריך כי העלייה במדד המחירים לצרכן תנבע בעיקר בשל עליית מחירי סעיפי המזון ועליית מחירי הדלק. להערכת ליידרמן מדד המחירים לצרכן בחודש יוני יוותר ללא שינוי והאינפלציה ב-2005 כולה תסתכם ב-1.5%, כלומר במרכז היעדים שנקבעו על ידי הממשלה.
ליידרמן מעריך עוד כי ב-12 החודשים הקרובים יעלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 1.8% ובשנת 2006 צפוייה האינפלציה להסתכם ב-2%.
מדד חודש מאי יושפע, מעלייה בסעיף המזון עקב התייקרות החלב ומוצריו, המשקאות, השוקולד והקפה. עלייה של 2.4% במחירי הדלק והעלייה העונתית במחירי ההלבשה, ההנעלה, הפירות והירקות ילחצו את המדד כלפי מעלה. מנגד, הירידה הצפויה ירידה בהוצאות על נסיעות לחו"ל יפעלו למתן את עליית המדד.
בחודש יוני צפוי המדד להיוותר ללא שינוי בעיקר בשל הירידות בסעיפי הפירות, הירקות, התחבורה והתקשורת (ירידה של 5.0% במחירי הדלק וירידה בתעריפי "בזק") והשונות שיתקזזו במלואן עם העלייה העונתית בסעיף ההלבשה וההנעלה והעליות המתונות בשאר סעיפי המדד.
להערכת ליידרמן, בשנת 2005 תסתכם האינפלציה ב- 1.5% ובשנים עשר החודשים הקרובים ב-1.8%. האינפלציה בשנת 2005 תושפע מההורדה של המע"מ במספטמבר השנה בשיעור של 0.5%, ירידות במחירי הסחורות בעולם ויציבות במחירי הנפט הגולמי. התחזית ל-2006 נותרה 2.0%, באמצע יעד האינפלציה.
הערכות: מדד מאי יעלה ב-0.3%-0.4% בעיקר בשל התייקרות סעיפי המזון
ניצן כהן
15.6.2005 / 12:16