בורסות וול סטריט נסגרו במגמה שלילית על רקע עליית מחיר הנפט הגולמי, בעקבות נפילה במלאים בארה"ב, נפילה חדה מהצפוי במכירות הקמעונאיות באוגוסט וגידול מתון מהצפוי בתפוקה התעשייתית. מניות האינטרנט הובילו את הירידות במגזר הטכנולוגיה, ומדד הנאסד"ק נסגר בירידה של 1%. מדד הדאו ג'ונס ירד ב-0.5%. שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נסגר בירידות, והתשואה על האג"ח ל-10 שנים עלתה ב-0.034% ל-4.168%.
מחירי הנפט בניו יורק שבו לעלות היום לראשונה זה ארבעה ימים, על רקע ירידה חדה מהצפוי במלאים בארה"ב בעקבות סופת ההוריקן קתרינה. מחיר הנפט הגולמי נסגר ברמתו הגבוהה ביותר זה למעלה משבוע. מלאי הנפט הגולמי בארה"ב צנח בשבוע שעבר ביותר מ-6.6 מיליון חביות, ירידה שבועית שלישית ברציפות, לרמה של 308.4 מיליון חביות. תחזית האנליסטים היתה לירידה מתונה יותר של 2 מיליון חביות נפט. החוזים על הנפט הגולמי למסירה באוקטובר נסגרו במחיר של 65.09 דולר לחבית, עלייה של 1.98 דולרים או 3.1%, בבורסת הסחורות של ניו יורק.
המכירות הקמעוניות בארה"ב רשמו באוגוסט את הירידה החדה ביותר מאז נובמבר 2001, בעקבות האטה ניכרת בצמיחת מכירות המכוניות. כך מסר היום משרד המסחר האמריקאי. המכירות הקמעוניות נפלו בחודש שעבר ב-2.1% לאחר עלייה של 1.8% ביולי. תחזית הכלכלנים היתה לירידה של 1.4% במכירות הקמעוניות. בניכוי מכירות כלי רכב, נרשם גידול של 1% במכירות הקמעונאיות בארה"ב - שיעור גידול כפול מהתחזיות.
התפוקה התעשייתית בארה"ב גדלה בחודש אוגוסט ב-0.1%, גידול נמוך מהצפוי, על רקע פגיעה בתפוקת הנפט, הגז הטבעי והכימיקלים באזור מפרץ מקסיקו, בעקבות סופת ההוריקן קתרינה בימים האחרונים של החודש. כך מסר היום הבנק הפדרלי. תחזית הכלכלנים היתה לעלייה של 0.3% בתפוקה התעשייתית באוגוסט, בהמשך לעלייה של 0.1% ביולי. בעקבות קתרינה נרשמה באוגוסט ירידה של 0.6% בתפוקת הכרייה, וירידה של 0.5% בתפוקת החשמל.
ענקית האינטרנט גוגל (סימול GOOG) תבצע היום לאחר סגירת המסחר הנפקה חוזרת (secondary) של מניותיה, במסגרתה החברה צפויה לגייס כ-4.4 מיליארד דולר. חתם ההנפקה, שעשויה להיות הגדולה מסוגה בוול סטריט זה עשור, הוא בנק ההשקעות מורגן סטנלי. מניית גוגל ירדה ב-3%. מאז הנפקתה הראשונה לציבור באוגוסט 2004 זינקה המניה ב-256%.
באידו (סימול BIDU) - מפעילת מנוע החיפוש המקוון הפופולרי ביותר בסין, שזכתה לכינוי "גוגל הסינית" - איבדה היום רבע משווייה, לאחר ששני בנקי ההשקעות ששימשו כחתמים בהנפקה הראשונה לציבור (IPO) של החברה באוגוסט, העריכו כי מניית באידו נסחרת במחיר גבוה משווייה האמיתי. גולדמן סאקס ופייפר ג'פרי החלו לסקר את מניית באידו בהמלצת "תשואת חסר", ואמרו כי למרות תחזיותיהם הפריות לחברה נסחרת מנייתה - אשר הכפילה את שווייה יותר מפי ארבעה מאז ה-IPO - במחיר יקר מדי. בנקי ההשקעות ציינו כי מחיר היעד למניה הוא לכל היותר 45 דולר. מניית באידו נפלה ב-28.5% למחיר של 81.3 דולר.
חברות התעופה דלתא איירליינס (סימול DAL) ונורתווסט איירלייס (סימול NWAC) - החברות השלישית והרביעית בגודלן בארה"ב בהתאמה - נראות כמי שעומדות על סף פשיטת רגל. מקורות הקרובים לחברות הדליפו לעיתונים שונים בארה"ב כי כל אחת מהחברות עלולה לפשוט רגל בקרוב. שתי החברות סבלו קשות מהאמרת מחירי הדלק החודש, בעקבות סופת ההוריקן קתרינה, שפקדה את החוף המזרחי של ארה"ב. שתי החברות גם סובלות זה זמן מהתחרות הגוברת במגזר. מניית דלתא ירדה ב-9%, ומנגד זינקה מניית נורתווסט בכ-20%.
בנק ההשקעות ליהמן ברדרס (סימול LEH) היכה את תחזיות האנליסטים בוול סטריט, כשרשם עלייה של 74% ברווחיו ברבעון השלישי של 2005. את העלייה ברווחי הבנק הובילו עסקי החיתום והמשכנתאות. רווחי ליהמן ברדרס הסתכמו ב-879 מיליון דולר לעומת רווח של 505 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2004. הכנסות בנק ההשקעות רשמו עלייה של 47% ל-3.9 מיליארד דולר ברבעון השלישי. מניית ליהמן ברדרס עלתה ב-0.2%.
בנק ההשקעות האמריקאי מריל לינץ' (סימול MER) רוכש את בית ההשקעות האמריקאי אדווסט (Advest) מחברת הביטוח הצרפתית אקסה תמורת 400 מיליון דולר. בעקבות העסקה, שסגירתה צפויה ברבעון הרביעי של השנה ואשר צפויה להתחיל לתרום לשורה התחתונה של הבנק בשנת 2007, צפויה להתווסף לשורותיו מריל לינץ' 500 יועצים פיננסים חדשים. מניית מריל עלתה ב-0.5%.
מפעילת בתי הקזינו לאס וגאס סאנדס (סימול LVS), שבעל המניות העיקרי שלה הוא שלדון אדלסון, היהודי העשיר בעולם ומכר של שר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, הודיעה היום כי ארבע קרנות שהוקמו למען ילדיו של היו"ר והמנכ"ל אדלסון מכרו 2.6 מיליון מניות של החברה. מניית לאס וגאס סאנדס ירדה בכ-2%.
פורד (סימול F), יצרנית כלי הרכב השלישית בגודלה בעולם, מסרה כי ייתכן שתסגור מפעלים נוספים בצפון אמריקה, לאחר שתוכנית ארגון מחדש של פעילותה ביבשת משנת 2002 לא הצליחה לשים קץ להפסדיה. מניית פורד עלתה ב-1.3%.
מניות האינטרנט הובילו הירידות במגזר הטכנולוגיה: באידו הסינית נפלה כמעט 30%, גוגל איבדה 3%
TheMarker
14.9.2005 / 23:14