בג"ץ חייב היום את פרקליטות המדינה, בהחלטה תקדימית, לפרט בתוך חודשיים, במסמך שיוגש לבית המשפט, מהם גבולות ההפרטה לפי עמדתה של המדינה, ואילו סמכויות שלטוניות אין אפשרות להעביר לידיים פרטיות.
ההחלטה, שבמסגרתה מחויבת המדינה להצהיר לראשונה בבג"ץ על עמדתה בנוגע למדיניות ההפרטה, התקבלה בעתירתה של החטיבה לזכויות אדם במכללה האקדמית למשפטים ברמת גן נגד החוק המסמיך את המדינה להקים בתי סוהר מופרטים, במימון ובהפעלה של חברות מסחריות.
העותרים טענו, באמצעות עו"ד אביב וסרמן וגלעד ברנע, כי בניגוד למדינות אחרות שהקימו בתי סוהר בהפעלה פרטית חלקית, החוק בישראל העביר לידיים פרטיות לא רק סמכויות תפעוליות של בתי הסוהר, אלא גם סמכויות שלטוניות מובהקות, כולל סמכויות להפעלת כוח כפייה כלפי האסירים וכלפי מבקריהם. בכך, לטענתם, מתפרקת הממשלה מסמכותה כרשות המבצעת של המדינה, סמכות הקבועה בסעיף 1 לחוק יסוד: הממשלה.
"היזם לא רק מבשל את האוכל עבור האסירים", אמר אתמול עו"ד ברנע בדיון בבג"ץ, "אלא מפעיל את בתי הסוהר באופן מלא. למקרה כזה אין תקדים מבחינת היקף הסמכויות המועברות לידיים פרטיות. זוהי הפרטה של פעולות המדינה דווקא בנוגע לאנשים שבעניינם צריך להקפיד שבעתיים, מעצם העובדה שמדובר בכלואים. מדובר פה בניסוי בבני אדם. אם בתי הסוהר יופרטו, מה מונע מהמדינה להפריט מחר את משטרת ישראל, או את צה"ל? ואולי גם את שירותי השיפוט וההעמדה לדין?"
השופטים דורית בייניש, אילה פרוקצ'יה וסלים ג'ובראן הסתייגו תחילה מעמדת העותרים. "הדמיון של אדוני מפליג רחוק", אמרה בייניש, "כדאי להיצמד למציאות". ברנע התעקש: "מה יקרה אם את המילה 'בית סוהר' בחוק תחליף המילה 'בית משפט'"? "אז אתה תעתור שוב ותגיע לכאן שוב", השיבה בייניש. "השאלה מי יישב פה אז במקום השופטים, אחרי שהחוק יעבור", ענה ברנע.
פרקליטות המדינה השיבה לטענות כי אין עילה משפטית לביטול החוק, מאחר שהוא מסמיך את הממשלה להקים בית סוהר פרטי, אולם אינו מחייב אותה לעשות זאת. בנוסף, נטען כי חוק יסוד: הממשלה מגדיר את סמכויות הממשלה ביחס לרשויות האחרות, ואינו מונע ממנה להעביר חלק מסמכויותיה לגורמים אחרים, בפיקוחה. אלא שהתשובה לא הניחה את דעתה של פרוקצ'יה, שביקשה מהמדינה לפרט "מהם גבולות המותר והאסור מבחינת העברת סמכויות שלטוניות לגופים פרטיים". השופטים ביקשו מהמדינה לפרט, בתוך 60 יום, "מה מותר להעביר לגורם חיצוני, מה אסור בתכלית, ומהם הקריטריונים לקביעת גבולות ההפרטה".
רקע: הממשלה מעונינת להקים בתי סוהר במימון ובהפעלה פרטית
בשנה שעברה חוקקה הכנסת את התיקון לפקודת בתי הסוהר, המסמיך את הממשלה להקים בתי סוהר במימון ובהפעלה פרטית במסגרת "פיילוט" שבמסגרתו תיבחן הצלחת הפרויקט. לטענת המדינה, בבתי הסוהר המופרטים ייהנו האסירים מתנאי כליאה משופרים בהרבה לעומת המצב ברוב מתקני השב"ס כיום. בין סמכויות "הכוח השלטוני" המועברות לעובדיו של הזכיין הפרטי - סמכות להחזיק אסיר בבידוד, סמכות לשימוש בכוח לשם חיפוש בגופו של אסיר, סמכות לערוך בחינה חזותית על גופו העירום של מבקר, סמכות לשלול מאסיר טובת הנאה, ועוד. היום נמסר שהזכיין שיפעיל את בית הסוהר המופרט הראשון אמור להיבחר בעוד כשבועיים.
בג"ץ: על המדינה לקבוע קריטריונים לגבולות ההפרטה
יובל יועז
27.10.2005 / 22:48