וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

סוף חופש הביטוי באינטרנט? ניוז קורפ מצנזרת הודעות משתמשים; מיקרוסופט סוגרת בלוגים

נמרוד הלפרן

8.1.2006 / 11:46

ענקית המדיה של רופרט מרדוק צינזרה הודעות של משתמשי אתר הקשרים החברתיים שרכשה MySpace; מיקרוסופט סגרה בלוג של עיתונאי סיני על שביתה ביומון בסין שעורכו פוטר



העמקת חדירתן לאינטרנט של תאגידי מדיה וטכנולוגיה ממשיכה לגבות מחיר בתחום חופש הביטוי ברשת. לאחר שבחודש שעבר הואשמה יאהו בכך שהעבירה לרשויות בסין מידע שהביא למעצרו של עיתונאי, עומדות כעת חברת המדיה ניוז קורפ שבשליטת רופרט מרדוק, וענקית התוכנה מיקרוסופט, במרכזן של שתי פרשות חדשות.



ניוז קורפ צינזרה הודעות של משתמשי אתר הקשרים החברתיים MySpace וחסמה את הגישה של משתמשיו לאתרים מתחרים, דיווח העיתון הבריטי "אינדיפנדנט". 38 מיליון המנויים של אתר מייספייס, שנרכש בחודש יולי על ידי ניוז קורפ במסגרת רכישת אינטרמיקס מדיה תמורת 629 מיליון דולר, גילו לאחרונה כי כאשר כתבו זה לזה על אתר שיתוף קבצי הווידיאו המתחרה YouTube, המילים נמחקו באופן אוטומטי מהודעותיהם, וכי כל ניסיונותיהם להוריד קבצי וידיאו באמצעות YouTube נחסמו.



השינויים שביצעה ניוז קורפ בפרופיל המשתמש האישי של מנויי אתר מייספייס גררה מבול של תגובות נזעמות בבלוגים ברשת. רק לאחר ש-600 משתמשים של מייספייס התלוננו על כך, והשקת קמפיין להחרמת האתר ומעבר לאתרים מתחרים דוגמת Friendster, Linkedin, rewer.com ו-Facebook.com, הסכימה ניוז קורפ לבטל את הצנזורה והחסימות שהפעילה.



עם זאת, אתר מייספייס מיהר לסגור את פורום הבלוגים שבו התלוננו משתמשי האתר על צעדי החברה, ובמקום הפורום הופיעה הודעה כי הבעיה נבעה מ"חוסר הבנה". משתמשי האתר טענו בבלוגים שהעלו כי מדיניות הצנזורה שהפעילה ניוז קורפ עומדת בניגוד לרוח אתר מייספייס ונובעת ממדיניותו של הבעלים החדשים, מרדוק. "זה כל כך אופייני לפוקס ולניוז קורפ לנסות לחסום בחשאי את הגישה ולסתום פיות", כתב גולש בשם אלכס בבלוג.



ניוז קורפ (סימול NWS) הסתערה בשנה שעברה על האינטרנט והוציאה כ-1.3 מיליארד דולר על רכישות של חברות מקוונות. בנוסף לרכישת אינטרמיקס ביולי, רכשה ניוז קורפ באוקטובר את חברת האינטרנט IGN אנטרטיינמנט, המספקת שירותים בתחום משחקי הווידיאו והבידור, תמורת 650 מיליון דולר. רכישות אלו סללו לניוז קורפ את הדרך לנגישות ל-70 מיליון משתמשים בחודש.



מיקרוסופט (סימול MSFT), חברת התוכנה הגדולה בעולם, סגרה בלוג שכתב עיתונאי סיני אשר עסק בשביתה בלתי רשמית בת יום שעליה הכריזו עובדי היומון הסיני הלוחמני "בייג'ינג ניוז", לאחר פיטוריו של העורך הראשי.



ענקית התוכנה טענה כי הסרת הבלוג, שהועלה באתר הבלוגים הסיני של מיקרוסופט, באה בעקבות בקשה מצד ממשלת סין. לדברי החברה, מחיקת הבלוג נבעה מכך שעליה לציית לחוק הסיני. "כאשר אנו פועלים בשווקים ברחבי העולם, עלינו להבטיח כי השירותים שלנו אינם מפירים את החוק והמוסכמות המקומיים", אמר מנהל המוצר של חטיבת האינטרנט MSN של מיקרוסופט, ברוק ריצ'רדסון. אתר הבלוגים הסיני של מיקרוסופט אוסר שימוש במונחים דוגמת "דמוקרטיה" ו"זכויות אדם".



לאחרונה ספגו חברות אינטרנט ומדיה מערביות רבות ביקורת על רקע כניעתן לשלטונות סין בתחום זה, והקרבתם עקרונות חופש הביטוי למען רווחים. כך למשל, רשת הטלוויזיה סטאר של מרדוק הסירה את ערוץ בי.בי.סי וורלד ניוז מלוח המשדרים שלה בעקבות דרישתה של ממשלת סין, אשר לא אהבה את הסיקור החדשותי של הערוץ.

בחודש שעבר הואשמה ענקית האינטרנט יאהו (סימול YHOO) כי העבירה לרשויות בסין מידע שהביא למעצרו של עיתונאי באשמת חשיפת סודות מדינה. ארגון "עיתונאים ללא גבולות" מסר, כי החטיבה של יאהו בהונג קונג התירה לרשויות הסיניות לעקוב אחר תכתובת שנשלחה מחשבון הדואר האלקטרוני של העיתונאי ביאהו, ולאתר את המחשב שממנו נשלחה. העיתונאי, שי טאו, אותר ונידון ל-10 שנות מאסר. טאו כתב לאתרי אינטרנט זרים התומכים בדמוקרטיה, כי סין אינה מוכנה לציין בתקשורת את יום השנה ה-15 לאירועי כיכר טיאננמן שבמהלכם דרסו טנקים של צבא סין סטודנטים שהפגינו נגד השחיתות בממשלה.



מנוע החיפוש בפורטל הסיני של גוגל (סימול GOOG) אף הוא מצנזר תוצאות חיפוש שאינן תואמות את עמדות ממשלת סין. כך למשל, חיפוש של מושגים דוגמת דלאי למה או טייוואן מניב הודעה בנוסח "לא ניתן למצוא אתר בנושא".



מבקרי הנטייה הגוברת של חברות אינטרנט להיכנע לתכתיבי שלטונות סין כדי להבטיח את רווחיהן בשוק המקוון של המדינה המאוכלסת בעולם, טוענים כי עולה ממנה ריח של שיתוף פעולה עם משטרים אפלים אחרים בהיסטוריה. בהקשר זה מוזכר שיתוף הפעולה של חברות נפט והנדסה אמריקאיות עם המשטר הצבאי בבורמה, עסקיהן של חברות עם דרום אפריקה בתקופת האפרטהייד, ושיתוף פעולה של בנקים וחברות תעשיות אירופים עם המשטר הנאצי בתקופת מלחמת העולם השנייה.


טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully