אך האם נרקיסיזם אצל מנהלים הוא דבר בר תיקון? ד"ר אופנהיימר עונה באמצעות דוגמה יצירתית: "בסרט אישה יפה ריצ'רד גיר עושה את הונו מפירוק עסקים של אחרים. הזונה שהוא שוכר, ג'וליה רוברטס, מלמדת אותו כי החברה יכולה להמשיך להתקיים - זה הוא שלא יכול בלי להרוס אותה. בסרט יש מעבר מנרקיסיזם הרסני ליעיל. גם ביל גייטס הוא דוגמה למישהו שהצליח להתעלות מעל ה'אני' ולהתחבר ל'אנחנו'. הוא רוצה להיטיב עם העולם, הביזנס לא קיים רק עבורו". לדעתו של קפלן ביל גייטס נקשר למיקרוסופט בקשר רגשי, כמו לילד שלו. "מניעים אלטרואיסטיים יכולים להשתלב מצוין עם נרקיסיזם. הם משרתים את האדרת האגו", הוא אומר.
אופנהיימר טוען כי באמצעות טיפול מתאים אנשים יכולים ללמוד לרכך את הנרקיסיזם שלהם. לדבריו, גם הגיל והניסיון עושים את שלהם. "פעמים רבות היועץ הארגוני הוא זה שמראה למנהל עד כמה הנרקיסיזם בעוכריו", הוא אומר. לשאלה אם נרקיסיסט יסכים לשכור יועץ ארגוני עונה אופנהיימר: "נרקיסיסטים לא אוהבים לעבוד עם מישהו. אך כשהעסק מדשדש ובעלי המניות לוחצים הם יהיו מוכנים לבוא לייעוץ".
ד"ר אבי ברמן, פסיכולוג ויועץ ארגוני, מסכם ואומר כי יש תיאוריה שלפיה למנהלים מצליחים יש אינטליגנציה גבוהה מהממוצע, נרקיסיזם גבוה מהממוצע ופראנויה גדולה מהממוצע. לדבריו, נרקיסיזם של מצליחן גורם לו להזדהות באופן עמוק עם מה שהוא עושה - מבחינתו "החברה זה אני" - ולכן הוא משקיע בדבר את כל מה שיש לו. ההזדהות היא המקור לחריצות, להשקעה, ולהתמדה שהוא מפתח.
אופנהיימר אומר שבשביל הנרקיסיסט הכסף הוא ממש לא העניין. "נרקיסיסט לא רוצה לפרוש או לנוח. לנוח זה משעמם", הוא מסכם.
נרקיס מלך החברה
גלי ברגר
16.1.2006 / 8:16