את אחת ההרצאות המרכזיות בסדנת ההדרכה לעורכי הדין הצעירים, בנושא "מו"מ לפשרה והתנהלות נכונה מול הצד שכנגד מאחורי הקלעים", העביר עו"ד מאיר ליפא, שהיה מעורב בשנים האחרונות ברבים מהליכי כינוס הנכסים והפירוקים הגדולים (בהם ערוץ 10, גד זאבי והמשביר לצרכן).
טעות נפוצה במו"מ, אומר ליפא, היא הסגרת לוח הזמנים בפני הצד השני. כך למשל, בשום אופן אסור לעורך דין הטס לנהל מו"מ בחו"ל לחשוף את מועד הטיסה שלו חזרה לישראל. "תגיד 'באתי לדבר ויש לי את כל הזמן שצריך', גם אם אתה יודע שזה לא נכון ובעוד שלושה ימים אתה צריך להיות במקום אחר".
מאידך, אומר ליפא, חשוב שהצד השני יידע כי אתה מוכן לקום וללכת בכל רגע, וכי לא תנסה להגיע לפשרה בכל מחיר. לדבריו, חשוב לדעת למשל כי במו"מ עם תושב חוץ המתנהל בישראל יש לצד הישראלי יתרון מובנה: תושב החוץ תמיד ינסה להגיע לפשרה ולהימנע מערכאות. "אפשר ללחוץ עליו ולומר לו שלא כדאי לו להגיע לערכאות הישראליות כי הן יעדיפו את המקומי, למרות שזה לא בהכרח נכון. כמובן יש להיזהר לא להיכנס למצגים מטעים ורמאות, אך יש טקטיקות לגיטימיות ליצירת אווירה לטובתך".
בנוסף, אומר ליפא, חשוב להבין היטב את האינטרסים של הצד שכנגד - מה הם רוצים להשיג ומה מניע אותם. להמחשה הביא ליפא דוגמה ממקרה שטיפל בו ככונס הנכסים על החברות של גד זאבי שהחזיקו בחלק ממניותיה של זכיינית ערוץ 2, שידורי קשת. קשת רצתה להשתתף במכרז של הרשות השנייה, אומר ליפא, אך ידעה שהיותו של אחד מבעלי מניותיה בכינוס נכסים עשויה לגרום לה נזק ולחבל בסיכויי הזכייה שלה. לכן היה לה אינטרס ראשון במעלה לרכוש מזאבי את אחזקותיו בקשת לפני השתתפותה במכרז.
"אני הבנתי זאת, ולכן אמרתי 'אני מוכן למכור, אבל אם תזכו במכרז אני רוצה שהתמורה תיגזר משווי קשת אחרי המכרז'". זאת כדי להעמיד את זאבי במצב בו הוא אמנם מוכר את מניותיו, אך לא נפגע מכך שמכר אותן לפני המכרז שעשוי להעלות את שוויין. ואכן, בהמשך להסכם, הוזמנה הערכת שווי לקשת שקבעה כי שווייה אחרי המכרז הוא 84 מיליון שקל, ולפיכך על קשת להעביר לכונס תוספת של 1.159 מיליון דולר.
ומהי מסקנתו של ליפא משנים רבות של מו"מ? לדבריו, חשוב לעמוד על זהותו של פרקליט הצד שכנגד: "עם ליטיגטורים (טוענים בבתי משפט) מלידה קשה להגיע להסכמה - הם רגילים שהשופט מחליט בשבילם"; אך החשוב ביותר הוא לבדוק שהצד שמתדיין מולך מוסמך בכלל לקבל את ההחלטות, אחרת אחרי שתושג הפשרה במאמצים רבים, יודיע היריב כי עליו לקבל את הסכמת הממונים עליו וכל ההשקעה עלולה לרדת לטימיון. גם זה, אגב, קרה גם לליפא.
ענת רואה
"אם לקוח מתוודה בפני שהוא דקר מישהו, אני אומר לו: "מה? לא שמעתי אותך"
ענת רואה
5.2.2006 / 8:12