מאת סול האנסל, ניו יורק טיימס
חברות יצטרכו לרכוש בקרוב מקבילה האלקטרונית לבול אם הן רוצות להבטיח שהודעות הדואר האלקטרוני שלהן יגיעו לתעודתן ולא יסוננו בידי ספקיות הדואר. אמריקה און ליין (AOL) ויאהו, שתיים מספקיות התיבות הדוא"ל הגדולות בעולם, הודיעו כי הן מתכוונות להשתמש במערכות שיעניקו מעמד מועדף למיילים של חברות שישלמו בין רבע סנט לסנט לכל הודעה. השולחים חייבים להבטיח לשלוח את הדואר רק לאנשים שהסכימו לקבל את ההודעות או להסתכן בחסימה מוחלטת.
שתי החברות אומרות כי זה יסייע להן לזהות הודעות לגיטימיות ולצמצם את כמות הספאם, הפישיניג (נסיונות לגניבת פרטי זהות ואשראי) ושאר צרות שנוחתות חדשות לבקרים בתיבות המייל של המשתמשים. אם תוכניתן תצליח גם חשבונות הבנק שלהן צפויים לתפוח.
AOL ויאהו ימשיכו לקבל דואר ללא תשלום אולם, ההודעות בתשלום יזכו לטיפול מיוחד. ב-AOL הן תגענה ישירות לתיבת הדואר ללא המסלול הרגיל דרך מסנני הספאם שיכולים להפנות אותם לתיקיית הדואר זבל או להסיר מהם תמונות וקישורים, כפי שנעשה כעת להודעות ששולחים שמוגדרים כבטוחים. ביאהו, לעומת זאת, עדיין לא ברור מה ייעשה בדואר בתשלום. מערכת גודמייל תיכנס לשלב הניסיון בחברה בחודשים הקרובים והיא תגבה בין רבע סנט לסנט (0.01 דולר) להודעה. התעריפים הזולים ייוחדו לחברות שישלחו כמות גדולה יותר של דוא"ל.
יאהו ו-AOL טוענות כי השיטה החדשה תאפשר להחזיר קצת כבוד לדוא"ל שמאבד מאמינותו כאמצעי תקשורת בין חברות למשתמשים בימים בהם עסקות מקוונות הופכות חלק חשוב בעסקים. מנגד טוענים המבקרים כי שתי החברות עלולות לגרום לניכור בקרב החברות והמשתמשים כאחד. המערכת לא תופעל רק בנוגע למיילים שנשלחים בתפוצה רחבה אלא גם להודעות אישיות כמו אישורי הזמנה מחנויות.
פתרון לספאם או ניסיון לשאוב עוד כסף?
בראד גרלינגהאוס מיאהו אומר כי הצמדת תג מחיר לכל דבר דואר תגרום לשולחים לחשוב פעמיים למי הם שולחים את הדואר. "משום שמחיר המשלוח הוא כה זול, כמה שחקנים לא מתאמצים לשמור על הרשימות שלהם נקיות", הוא אומר. "אני עדיין מקבל הודעות שנרשמתי אליהן לפני שלוש שנים, אך לא עניתי לאף אחת מהן".
ריצ'י ג'נינגס, אנליסט בפריס ריסרץ' המתמחה בדואר אלקטרוני, אמר כי "שביעות הרצון של משתמשי AOL תפחת כשלא יקבלו את האימייל שהם רוצים. כשהם יתלוננו לחברות, האשמה תיפול לפתחה של AOL". בנוגע לחברות אומר ג'נינגס כי "חלקן ישלמו, אך אחרות יתנגדו להיותן בנות ערובה, הסכנה היא שכמה מהן יהיו גדולות מספיק לעודד את הצרכנים לעבור לשירותים אחרים".
הניסיון ליצור מעמד מועדף של דואר אלקטרוני מסמן שינוי עמוק בכלכלה של האינטרנט. עד כה, שולחים ונמענים של דואר אלקטרוני כיסו את עלויות השימוש בלי שום תשלום נוסף. המודל הזה שונה מזה של הטלפון, בו החברה שלקוחה מתקשר משלמת לחברה שלקוחה מקבל את השיחה.
הרעיון של ריבוד באינטרנט קיבל הרבה תשומת לב לאחרונה לאחר שמנהלי כמה חברות תקשורת, בהן בל סאות ו-AT&T, טענו שלא רק המשתמשים צריכים לשלם להן על האינטרנט, אלא גם חברות ששולחות קבצים גדולים למשתמשים, כמו מוסיקה וקליפים. התשלום יאפשר הענקת קדימות לקבצים בתשלום, בשונה מהגישה הנוכחית , לפיה כל הקבצים שווים בפני השרת.
כש-AOL החלה להסביר את פרטי התוכנית לחברות ששולחות כמות גדולה של מיילים, רבות מהן החלו להשמיע התנגדויות. מתיו מוג מחברת Q Interactive אמר כי "אף אחד לא רוצה שגודמייל או כל ספקית אחרת תציב מחסום אגרה שהופך דואר משולחים לגיטימים למוגבל עלות". החברה שלו שולחת דואר פרסומי לכ-10 מיליון משתמשים, שביקשו את השירות.
מוג לא מתנגד לשירות עצמו אך הוא מעוניין בחלופות שישמרו על תחרותיות בענף. מה שמפריע לו הן העלויות הכרוכות בתוכנית של AOL ויאהו. החברה שלו משתמשת כעת בשירות Bonded Sender, בהם נעזר גם שירות הוטמייל של מיקרוסופט. Bonded Sender כרוך בתקרת תשלום מ-20,000 דולר בשנה לשולחים הגדולים ביותר, שבריר ממה שיהיה עליו לשלם בשירות גודמייל.
מט בלומברג, מנכ"ל Return Path שמפעילה את Bonded Sender, אומר כי אין צורך במחירים הגבוהים הללו. "מנקודת מבטה של AOL זו הזדמנות להרוויח הרבה כסף ממכירת בולים. אבל זה רע לתעשייה ורע ללקוחות. הרבה מאוד שולחי דואר לא יוכלו לעמוד בעלויות".
לקוחות עסקיים עשויים להידרש לקנות בולי דואר מיאהו ו-AOL כדי לשלוח אי מייל
ניו יורק טיימס
6.2.2006 / 9:11