וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

פסיקה תקדימית של ה-WTO: ההגבלה האירופית על ייבוא מוצרי מזון שהונדסו גנטית אינה חוקית

סוכנויות הידיעות

8.2.2006 / 10:29

הפסיקה לטובת ארה"ב וקנדה טרם פורסמה רשמית; לדברי מקורות, ארגון הסחר העולמי קבע כי הגבלות אלה מפלות לרעה יצרניות מוצרים מהונדסים גנטית וזאת ללא הוכחה מדעית לסיכון הטמון בהם



ארגון הסחר העולמי (WTO) פסק לטובת ארה"ב וקנדה וקבע, כי ההגבלות על ייבוא יבולים שהונדסו גנטית באיחוד האירופי אינן חוקיות. מדובר בהחלטה ראשונה מסוגה, לפיה האיסור על ייבוא יבולים מהונדסים גנטית הוא יחס מפלה כלפי חברות כמו מונסנטו, ואינו מבוסס על הוכחות לפגיעה ולסכנה שבשימוש בהם. כך לדברי בכירים במשרד המסחר האמריקאי. הפסיקה טרם פורסמה, והנציבות האירופית טרם מסרה תגובתה.



"על מוצרי ביוטכנולוגיה חקלאיים לקבל בחינה מחודשת, שקופה ומדעית, של האיחוד האירופי", אמר נציג הסחר האמריקאי רוב פורטמן בהצהרה. ממשלות אירופיות כמו גרמניה וצרפת, וכן ארגונים סביבתיים כמו גרינפיס אינטרנשונל, קוראים לצמצום השימוש בזרעים מהונדסים גנטית, בטענה כי הצמחים שעברו שינוי מסוכנים לבריאות ולסביבה.



השינויים הגנטיים שעוברים צמחים אלה נועדו להגן עליהם מפני מזיקים, טפילים ובצורת, תכונות שאמורות לסייע לחקלאים בקבלת תבואה יציבה. לדברי הנציגים האמריקאים, מדובר בצמחים בטוחים שרק יכולים לסייע להגדלת התבואה, ואין להבדיל בינם לבין צמחים רגילים. לדברי ארה"ב, האיחוד האירופי הפר את תקנות ה-WTO בכך שהליך אישור ייבוא מוצרי מזון מהונדסים גנטית גרם לעיכובים מיותרים המהווים מחסום סחר. ארה"ב אחראית לכ-55% מהשימוש בזרעים שעברו הנדסה גנטית.



לטענת האיחוד האירופי, ממילא ההתנגדות הציבורית באירופה למוצרים מהונדסים גנטית הביאה לשימוש מאוד מצומצם במוצרים אלה. לפי סקר שערך האיחוד, יותר ממחצית מ-450 מיליון הצרכנים באיחוד האירופי רואים סיכון בשימוש במוצרי מזון מהונדסים גנטית האיחוד טען גם כי ההגבלות הוצבו מסיבות בטיחותיות.



הפסיקה של ה-WTO עשויה להוות תקדים לתביעות נגד מדינות אחרות בהן יש הגבלות על ייבוא מוצרים מהונדסים גנטית, כמו הודו, יפאן ורוסיה. ההחלטה גם מוקיעה איסורים בגרמניה, צרפת, אוסטריה ויוון, על שיווק ושחרור אורגניזמים שעברו הנדסה גנטית לסביבה. ב-1998 קבעה הנציבות האירופית איסור על ייבוא מזון מהונדס גנטית בשל האיסורים שנקבעו במדינות החברות באיחוד. ב-2004 אמנם קבעה הנציבות הליכים חדשים המתירים כיום את כניסתם של חלק ממוצרים אלה, אך הדו"ח של ה-WTO התבסס על חוקים משנת 2003.



גם בסיוע התקנות החדשות של הנציבות האירופית מ-2004, החברות האמריקאיות כמעט שאינן מצליחות להחדיר לשווקים האירופים מוצרים מסוג זה. בתקופה שעברה מאז, אושרו רק 3 סוגי מוצרים מהונדסים גנטית על ידי הנציבות. לטענת הנציבות האירופית כבר יותר מ-30 מוצרים אושרו לשיווק ברחבי האיחוד, אך חלק מהממשלות מגבילות את שיווק המוצרים המאושרים בתחומן.



לדברי המגזר החקלאי בארה"ב, ההגבלות האירופיות עולות ליצואני התירס האמריקאים לבדם כ-300 מיליון דולר. בנוסף, יש גם רווחים אבודים לחברות הזרעים כמו מונסנטו, יצרנית הזרעים המהונדסים גנטית הגדולה בעולם. שוק מוצרי החקלאות המהונדסים גנטית מוערך ביותר מ-5 מיליארד דולר בעולם כולו, לפי ארגון הממומן על ידי ממשלות ויצרניות מוצרים מהונדסים גנטית.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully