וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

סוף למונופול המחשוב ברשויות המקומיות: בוטל הפטור ממכרז לחברה לאוטומציה

גיא לשם

9.2.2006 / 8:23

בשנים האחרונות נמתחה ביקורת קשה על התנהלות החברה; שרת הפנים בפועל, רוחמה אברהם, חתמה השבוע על הביטול; האוצר: קיומה של החברה אינו מאפשר הפחתת עלויות



החברה לאוטומציה של מרכז השלטון המקומי איבדה השבוע את היתרון האחרון שנותר לה אל מול תעשיית התוכנה בישראל: בצעד משותף של משרדי האוצר והפנים בוטל השבוע הפטור הגורף ממכרז, שהוענק לחברה ואיפשר לכל רשות מקומית לבחור בה כספקית שירותי מחשוב ללא מכרז או בדיקה כלכלית.



שרת הפנים בפועל, רוחמה אברהם, חתמה השבוע על ביטול הפטור, לאחר שאנשי החשב הכללי הציגו בפניה נתונים המראים כי ביטולו יחסוף כסף רב למערכת השלטון המקומי, הנמצאת ממילא במצב כספי חמור. לאחר בדיקה מקיפה של התקשרויות החברה שערך סגן החשב הכללי, עמי לנדאו, נמצא כי בחסות הפטור בחרו רבות מהרשויות המקומיות לעבוד עם החברה, בעיקר בשל העובדה שבמקרים רבים לא טרחה לגבות תשלום בעבור ציוד ושירותים, למרות חוזים חתומים. כיום חייבות הרשויות המקומיות לחברה סכום כולל של כ-120 מיליון שקל. באוצר אמרו השבוע כי החברה לאוטומציה הפכה למונופול בשוק המחשוב המוניציפלי, וקיומה אינו מאפשר הפחתת עלויות באמצעות תחרות.



החברה לאוטומציה פועלת מאז 68', ונמצאת בבעלות המדינה (40%) ומרכז השלטון המקומי (60%). בסוף 2001 החליטה ועדת השרים לענייני הפרטה למכור את מניות המדינה בחברה; עד כה לא בוצעה המכירה, משום שמרכז השלטון המקומי לא אישר את ההחלטה. בחברה לאוטומציה מועסקים כ-700 עובדים, ומחזורה השנתי מסתכם בכ-300 מיליון שקל בשנה.



בדו"ח מבקר המדינה ל-2004 נקבע כי עקב המצוקה התזרימית שאליה נקלעה החברה נפגעה יכולתה העסקית ולא הוקצו משאבים לפיתוח, לתשתיות מחשוב ולהיערכות למקרה אסון. כמו כן מצא המבקר התעלמות מליקויים במערך השיווק של החברה, השקעות לא כלכליות, חוסר בקרת איכות וחוסר מעקב אחר תנועות כספים. המבקר הציג באותו דו"ח תמונה קשה של התרשלות דירקטוריון החברה, וקבע כי המדינה לא טרחה למנות דירקטורים, ואלה שמונו - כלל לא הגיעו לדיונים. בבדיקת המבקר נמצאו גם חריגות מהותיות בשכר המנכ"לים ויו"ר הדירקטוריון.



ועד עובדי החברה, בראשות אריה גור, ניסה בשנים האחרונות לכפות על הנהלת החברה לחדול ממינויים של מקורבים פוליטיים וקבלת החלטות על בסיס אינטרסים שאינם עסקיים. בסדרה של תחקירים עיתונאיים נמצא כי בכירים בחברה פעלו תוך ניגוד אינטרסים והעדיפו חברות שבהן עבדו בעבר. עוד נחשף כי בעלה של שרת החינוך, לימור לבנת, פעל באמצעות החברה בלי שנכרת בין הצדדים חוזה שיחייב את החברה שבבעלותו, מילניום תוכנה, להתחלק ברווחיו על בסיס פרויקטים משותפים.



לנוכח הפרסומים והביקורת הקשה, החליט החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, לפעול לביטול הפטור. לאחר דיונים ולחצים שהפעילו בכירי השלטון המקומי, הוחלט לבסוף לאשר את ביטול הפטור.



במכתב שהעביר השבוע לכל ראשי הרשויות הורה מנכ"ל משרד הפנים, אוסקר אבו-ראזק, על עריכת מכרזים לפני כל רכישה של שירותי מחשוב. בענף שירותי המחשוב אומרים כי כמה מחברות המחשוב קיבלו מידע מוקדם על הכוונה לבטל את הפטור - דבר שאיפשר להן יתרון בהיערכות למצב החדש. באוצר טענו השבוע כי כל החברות המובילות בתחום קיבלו רק אתמול הודעה על ביטול הפטור במכתב שהופץ בעשרות עותקים.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully