חבר מושבעים המליץ ביום שלישי כי על חברת דאו כמיקל וחברת רוקוול אינטרנשונל לשלם 553.9 מיליון דולר לאלפי בעלי נדל"ן שטענו כי שתי החברות גרמו לזיהום קרקעותיהם בפלוטוניום. חבר המושבעים פסק כי שתי החברות גרמו לפגיעה ברכוש פרטי בשל הזנחה, באזור שמסביב למפעל ייצור הנשק הגרעיני רוקי פלאטס בקולורדו. על המלצת המושבעים לקבל את אישור השופט המחוזי ג'ון קיין.
ההזנחה גרמה לחברים בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד 2 החברות להיחשף לפלוטוניום והעמידה אותם בסיכון בריאותי מוגבר, לדברי המושבעים. המלצת המושבעים כוללת הטלת פיצויי עונשין בסך 110.8 מיליון דולר על דאו כמיקל ופיצויי עונשין בסך 89.4 מיליון דולר על רוקוול. חבר המושבעים גם המליץ על פיצויי נזיקין בסך 352 מיליון דולר. עם זאת, ככל הנראה הסכום הסופי יהיה נמוך יותר בשל הגבלות חוקים מדינתיים ופדרליים.
מדובר בתביעה ייצוגית שהוגשה ב-1990 בשם 13 אלף אנשים. התובעים טענו כי המפעל זיהם את האדמות השכנות והביא להורדת ערך הנכסים. הפסיקה ניתנה לאחר 18 ימי דיונים של חבר המושבעים, ולאחר משפט שארך 4 חודשים. האתר, שכבר אינו פעיל היום, ייצר רכיבים מפלוטוניום עבור ראשי קרב גרעיניים עד סגירתו ב-1989. הוא צפוי להפוך לשמורת טבע, לאחר פרויקט ניקוי שארך 10 שנים ועלה 7 מיליארד דולר.
לדברי עורכי דין, הממשלה תכסה את הוצאות המשפט ואת הפיצויים עבור החברות כיוון שמדובר בחברות קבלניות שהמעילו את האתר עבור משרד האנרגיה האמריקאי בתקופות שונות.
דאו כמיקל אמרה כי בכוונתה להגיש ערעור על פסק הדין, בטענה כי השופט הדריך את המושבעים באופן בלתי מקובל. דאו טוענת גם כי ערך הנכסים באזור עלה, וכי מחקרים מדעיים לא הראו כי לתושבים נגרם נזק בריאותי או כספי.
ב-1992 רוקוול הודתה בזיהום מים והפרות סביבתיות אחרות ברוקי פלאטס, והסכימה לשלם קנס בסך 18.5 מיליון דולר. רוקוול הודתה אז כי איכסנה פסולת רעילה ללא אישור, וכי עשתה זאת במיכלים דולפים. היא הודתה כי פעילויותיה הביאו לכך שפסולת רעילה הגיעה למקורות מים של הערים הסובבות. הפשרה עם רוקוול הביאה לסיומו מבצע של הבולשת הפדרלית (FBI). לאחר פשיטה על המתחם, טענו סוכני הבולשת בהצהרתם כי רוקוול ומשרד האנרגיה האמריקאי היו מודעים לפגיעות הסביבתיות וניסו להסתירן.
החברות דאו כמיקל ורוקוול אינטרנשונל יידרשו לשלם 553.9 מיליון דולר לפי המלצת חבר מושבעים
סוכנויות הידיעות
15.2.2006 / 14:40