מחיר הנפט הגולמי נסחר בירידות שערים בפעם הראשונה מאז תחילת השבוע על רקע הערכות שמלאי הנפט בארה"ב גדולים מספיק ויכסו על הירידה באספקת הנפט מניגריה.
מלאי הנפט הגולמי, אשר בשבוע שעבר היה גבוה ב-12% ממלאי הנפט בתקופה המקבילה בשנה הקודמת, צפוי לעלות ב-1.2 מיליון חביות בשבוע האחרון, כך צופים אנליסטים מתחום הנפט. לפני 4 ימים תקפו מורדים ניגרים מתקני נפט במדינה והובילו לירידה של 20% בתפוקת הנפט.
מחיר הנפט הגולמי יורד ב-2.3% לרמה של 61.30 דולר לחבית בבורסת הסחורות של ניו יורק. מחר יפרסם משרד האנרגיה את נתוני מלאי הנפט ומוצריו בארה"ב.
ליהמן ברדרס הוריד את תחזית מחיר הנפט הממוצע ל-2006 לרמה של 59.99 דולר לחבית על רקע הגידול במלאי הנפט. תחזית זו משקפת ירידה של 7.7% לעומת תחזית קודמת של ליהמן ברדרס.
מהומות בניגריה
פעולות המחאה של "התנועה לשחרור הדלתא של הניז'ר" (MEND) נגד חברות נפט זרות בניגריה, בדרישה להעניק לתושבים מקומיים שליטה רבה יותר במשאבי הנפט של המדינה, התרחבו בתחילת השבוע.
MEND תקפה מסוף יצוא נפט ימי של ענקית הנפט הבריטית-הולנדית רויאל דאץ'/של. במהלך התקיפה נחטפו תשעה עובדים - בהם אזרחים אמריקאים ובריטיים ופוצצו שני צינורות נפט. התקיפה גרמה להשבתת המסוף, דרכו מיוצאות 380 אלף חביות נפט ליום - כ-20% מיצוא הנפט של ניגריה, העומד על כ-2.4 מיליון חביות ליום.
ההתקפה נגד מתקני רויאל דאץ'/של באה לאחר שהתקפה של מסוקי צבא ניגריה, אשר יצאו משדה תעופה המופעל על ידי החברה, גרמה למותם של כ-20 תושבי כפרים באיזור הדלתא של הניז'ר, כך מסרה MEND.
בחודש שעבר נהרגו עשרות בני אדם בסדרת התקפות נגד מתקנים של רויאל דאץ'/של - חברת הנפט הזרה בעלת הפעילות הנרחבת ביותר בניגריה - וחמושים השתלטו על מתקן של חברת הנפט האיטלקית Eni, באזור הדלתא של נהר הניז'ר. ארבע עובדים שנחטפו בחודש שעבר שוחחרו ללא פגע על ידי חוטפיהם כעבור 19 יום.
התנגדות לפעילותן של חברות נפט זרות קיימת בניגריה - יצואנית הנפט השמינית בגודלה בעולם והגדולה באפריקה - מזה עשרות שנים, על רקע הנזק הסביבתי והחברתי שגורמים קידוחי הנפט במדינה, ובחישתן של חברות הנפט בפוליטיקה המקומית.
מחיר הנפט הגולמי יורד ב-2.3% על רקע ציפיות לגידול במלאים
רונן סרברניק
22.2.2006 / 21:10