"אנא הסדר את תנאי עובדי בז"ן הבכירים בהתאם לתנאי כלל העובדים במסגרת הפיצול והפרטת בז"ן. כל הימנעות מהשוואת תנאי העובדים בהסכמים אישיים לזכויות שאר העובדים, מהווה אפליה פסולה". את הדברים כתב עו"ד פרופ' יוסף גרוס לממונה על התקציבים באוצר, קובי הבר, במכתב מטעם עובדי בז"ן הבכירים, הדורשים להיכלל במסגרת הסכמי עובדי בז"ן בעקבות הליך הפיצול וההפרטה.
בבז"ן עובדים כ-60 בכירים המועסקים בחוזים אישיים והם מרווחים בממוצע כ-33 אלף שקל בחודש. עובדים אלה אינם זכאים על פי ההסכמים המסתמנים בין המדינה לכלל עובדי בז"ן, לתנאי הפיצויים. 900 עובדי בתי הזיקוק צפויים לקבל בין 150 ל-300 אלף שקל כל אחד במסגרת הסדר מול המדינה על רקע פיצול והפרטת בז"ן. הסכום נגזר מההסכם המתגבש בין הצדדים, לפיו יקבלו עובדי בז"ן אפשרות לרכוש 10% ממניות בתי הזיקוק בהנחה של 30%, או לחלופין 3% מתמורת המכירה הכוללת במזומן.
הערכות השווי לבתי הזיקוק נעות כיום בין מיליארד ל-2 מיליארד דולר, ולפיכך השווי במזומן לכל עובד ינוע בין 30 ל-60 אלף דולר. עובדי בז"ן אינם מסתפקים בסכום זה והם דורשים 100 אלף שקל נוספים לעובד. מדובר באחד הסכומים הגבוהים ביותר שקיבלו עובדים בישראל במסגרת הסדרי הפרטה מול המדינה. לשם השוואה, עובדי הנמלים קיבלו כ-100 אלף שקל לעובד.
על פי הדו"ח האחרון של הממונה על השכר באוצר, שכר הבכירים נע סביב שכר 33 אלף שקל ברוטו, ולטענתם הוא נמוך מהשכר לו היו זכאים לו היו ממשיכים לעבוד תחת ההסכם. מדו"ח הממונה על השכר עולה, כי ישנם עובדים בבז"ן המרויחים משכורת גבוהות יותר, שמגיעות גם ל-50 אלף שקל.
קבוצת העובדים הבכירים המועסקים בחוזים האישיים, פנו כאמור לאוצר בדרישה להשוות את תנאיהם. במכתב כותב פרופ' גרוס, כי "אין שום סיבה שכאשר מדובר באנשים שקשרו את גורלם עם בתי הזיקוק, העובדים במקום שנים רבות ובעמלם החרוץ והשקדני תרמו לא מעט להשאת רווחי בתי הזיקוק, לא ייהנו מאותם תנאים שיקבלו כלל עובדי בז"ן".
עובדים אלה עברו במהלך השנים מהסכמים קיבוצים להסכמים אישיים תוך כדי התקדמותם בסולם הדרגות. לטענתם נאמר להם תמיד, כי למעבר זה לא תהיה פגיעה בתנאיהם. עוד נטען, כי אם היו נשארו בהסכמים הקיבוציים, לא היו משתכרים פחות ולא היו נפגעים בהסדרי הפיצויים.
בכירי בז"ן דורשים מהאוצר לקבל את אותם תנאים שייקבעו לכלל עובדי בז"ן במסגרת הפיצול וההפרטה
שרון קדמי
23.2.2006 / 20:02