וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מיליוני אמריקאים בסכנת איבוד ביתם לנוכח עליית הריבית על המשכנתאות שלקחו

דפנה מאור

12.3.2006 / 9:40

הריבית על משכנתאות בשווי 2 טריליון דולר בארה"ב תעלה השנה ובשנה הבאה, ותגרום לכרסום בצריכה הפרטית; לפי הערכות, עלול התשלום החודשי של המשכנתא לזנק ב-50%-10%

חוקרים אחרים אומרים כי הסכנה פוסחת על אנשים שלקחו משכנתאות לפני 2004, מכיוון שעליית מחיריהם של הבתים מאז היתה גדולה יותר מהעלייה בתשלום על משכנתאות. עם זאת, הסיכון הוא לאנשים אשר קנו בתים לאחרונה וערך בתיהם לא עלה, שיסבלו מהתייקרות המימון למשכנתאות, מכיוון שבאזורים רבים בארה"ב האינפלציה במחירי הבתים דעכה. היקף משכנתאות אלו, שמספרן כ-7.7 מיליון משכנתאות (נלקחו ב-2004 ו-2005), הוא 1.888 טריליון דולר.



מחקר של פירסט אמריקן חוזה כי אחד מכל שמונה משקי בית שלקח משכנתא בריבית משתנה ב-2005-2004 ייאלץ לשמוט את חובותיו.



בארה"ב עלו מחירי הבתים ב-91% בשנים 2005-1997. בשל הירידה בריבית הבסיס, ובעקבותיה בריבית על משכנתאות, נטלו אמריקאים רבים הלוואות חדשות כנגד שווי ביתם, במטרה לממן את הצריכה הפרטית. במקביל נרשם שגשוג בקניית בתים - גם לצרכי מגורים וגם לצרכי השקעה פיננסית. לפי הערכות הבנק הפדרלי, 7% מההכנסה הפנויה של משקי הבית בארה"ב ב-2004 נבעו מהלוואות כנגד הבית, לעומת 3% ב-2000 ו-1% ב-1994.



גם אם איום שמיטת החובות ואיבוד הבית לא יתממש, הרי שהעלייה בתשלומי המשכנתא החודשיים תגרום לירידה בהכנסה הפנויה של משקי בית רבים. כתוצאה מכך תואט הצריכה הפרטית בארה"ב.



הבנק הפדרלי בארה"ב העלה את הריבית הבסיסית מ-1% ביוני 2004 ל-4.5% בינואר השנה. בעקבות זאת עלו גם הריביות על המשכנתאות. נתוני הבנק הפדרלי הראו כי קצב גידול לקיחת משכנתאות לסוגיהן מבנקים מסחריים הואט ל-5% בתחילת מארס 2006 לעומת קצב ממוצע של 40%-30% בין 2002 לאמצע 2005. המשכנתאות הממוחזרות לפרעון בתחילת החודש היו 433 מיליארד דולר לעומת 439 מיליארד דולר באוגוסט 2005.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully