הדולר יורד מול הליש"ט ב-0.8% לרמה של 1.7467 דולר לליש"ט; מול הפרנק השווייצי רושם המטבע האמריקאי ירידה של 0.8% לשער של 1.3018 פרנק לדולר.
הגירעון בחשבון השוטף של ארה"ב התרחב במהלך סוף 2005 על רקע העלייה במחיר הנפט, וסיים את השנה ברמה של 804.9 מיליארד דולר - שיא של כל הזמנים. זוהי עלייה של 20.5% ביחס ל-2004.
הגירעון בחשבון השוטף גדל ברבעון הרביעי לשיא של 224.9 מיליארד דולר, לעומת 185.4 מיליארד דולר ברבעון השלישי, מסר היום משרד המסחר האמריקאי. ב-2004 כולה הסתכם הגירעון ב-668.1 מיליארד דולר. מרבית ההתרחבות בגירעון יוחסה לעלייה בייבוא של סחורות ומוצרים זרים, בהם נפט.
הגירעון בחשבון השוטף הוא האומדן הרחב ביותר של המאזן הכלכלי של ארה"ב מול העולם. הגירעון בחשבון השוטף מודד את החוב של ארה"ב מול העולם, חוב שאותו יש לממן באמצעות הלוואות זרות או מכירת נכסים לזרים. עד כה, הצליחה ארה"ב לממן את הגירעון בחשבון השוטף בתנאים טובים, על ידי שמירה על שערי ריבית נמוכים המעודדים צריכה והשקעות בדיור ובנכסים פיננסיים.
מאזן החשבון השוטף משלב מסחר בסחורות ובשירותים, תשלומי העברה והכנסות מהשקעות. כ-90% מהגירעון במאזן קשור במסחר של סחורות ושירותים.
הגירעון של הרבעון הרביעי - המסתכם כאמור ב-224.9 מיליארד דולר - מהווה 7.1% מהתמ"ג במדינה, שהיה 12.760 טריליון דולר ברבעון האחרון. הגירעון ברבעון השלישי היווה רק 5.9% מהתמ"ג. הגירעון ברבעון הרביעי היה גבוה מתחזיות הכלכלנים שצפו גירעון של כ-218 מיליארד דולר.
מדו"ח הגירעון עולה כי משקיעים זרים רכשו ברבעון הרביעי אג"ח מוסדיות ותאגידיות של ארה"ב בשווי של 106.4 מיליארד דולר, לעומת 135.1 מיליארד דולר ברבעון השלישי. כמו כן, זרים רכשו אג"ח ממשלתיות בשווי של 70.1 מיליארד דולר, לעומת 40.8 מיליארד דולר ברבעון השלישי; ומניות אמריקאיות בשווי של 39 מיליארד דולר, לעומת 33.9 מיליארד דולר ברבעון הקודם.
בנפרד, דיווח משרד המסחר כי המכירות הקמעוניות בפברואר ירדו ב-1.3% - שיעור חד מהצפוי - על רקע האטה בביקוש למכוניות. בינואר עלו המכירות הקמעוניות ב-2.9% - העלייה החדה ביותר זה למעלה מארבע שנים, על פי נתונים מעודכנים. ללא מגזר הרכב, המכירות הקמעוניות ירדו ב-0.4% בפברואר. הצריכה הפרטית היא חלק משמעותי בקביעת מצב הכלכלה. הצריכה מהווה כשני שלישים מהתמ"ג.
הדולר נופל מול היורו והין בעקבות גירעון שיא בחשבון השוטף של ארה"ב
TheMarker
14.3.2006 / 21:03
