עם זאת, האיום על רווחיות גדות אינו מיידי. יעקב זק, מנכ"ל גדות: "מחירי הסוכר עלו וזו עובדה. אולם לגדות יש חוזים עבור כל 2006 כך שכל נושא התייקרות מחירי הסוכר יהיה רלוונטי רק בעוד 9 חודשים". לדבריו, בעולם תחרותי, כל היצרנים יסבלו מהעלאת מחירי הסוכר במידה והתסריט אכן יתממש. ואולם, הוא גם מסביר שסוכר הוא סחורה שנסחרת בבורסה ולכן מחירה משתנה מיום ליום ומונע בעיקר מספקולציות.
ומדוע שמחיר הסוכר יעלה פתאום? התשובה לשאלה זו היא דווקא מחיר הנפט. מחירי הנפט, כידוע, הולכים ומאמירים והמירוץ אחר תחליפים לזהב השחור נמצא בעיצומו. אחד הפתרונות (שנפוץ בעיקר בדרום אמריקה) הוא שימוש באתאנול במקום בנפט. אתאנול הוא תזקיק אלכוהולי שמופק מקני סוכר. אי לכך, מופנים יבולי קני הסוכר לתעשיית הרכב ופחות לכיוון הסוכר למאכל. היצע הסוכר למאכל קטן ולכן מחירו עולה.
זק מזכיר כי בארה"ב דווקא מודעים לבעיה ולכן בודקים שם את האפשרות להפיק אתאנול דווקא מתירס כך שדווקא התירס למאכל יסבול מעלייה במחירו.
גדות ביוכימיה מקבוצת דלק, מייצרת תוספי מזון ש-93% מהם מיועדים לייצוא. ההכנסות של החברה עלו ב-2005 עלו והסתכמו ב-375 מיליון שקל והרווח התפעולי עלה בכ-2% והסתכם ב-68.6 מיליון שקל. הרווח הנקי אמנם ירד ב-45% אולם מדובר במס ששילמה החברה ב-2005 לעומת הטבת מס ב-2004.
הרווח לפני מס של גדות הסתכם ב-2005 ב-62 מיליון שקל לעומת 65.7 מיליון שקל ב-2004, אולם אז רשמה החברה הכנסה חד פעמית של 6 מיליון שקל (שמקורה בפיצוי שקיבלה החברה מאחד הספקים). בניטרול הכנסה חד פעמית זו, עלה הרווח לפני מס בכ-4%.
62% מהמכירות מקורם בייצור חומצת לימון (המשמשת בתעשיית המשקאות הקלים והדטרגנטים) והשאר במכירת פרוקטוזה, המשמשת כחומר גלם לייצור תחליף סוכר. תמהיל המכירות לא השתנה לעומת 2004.
גדות ביוכימיה: העליה במחירי הסוכר עלולה לפגוע ברווחי החברה
טל לוי
15.3.2006 / 15:35
