כמעט מיליארד דולר איבדו משקיעי טכנולוג'י בשבוע האחרון, אך ייתכן שצניחה של 17%, אינה מהווה עדיין את סוף הסיפור. מה שהוצג תחילה כיוזמה של החברה לבדיקת תארוך חלוקת האופציות, התברר בסוף השבוע כתגובה מיידית של דירקטוריון קומברס לממצאים חמורים שגילו כתבי ה"וול סטריט ג'ורנל". זאת, לאחר ששבוע קודם לכן עוד טענה החברה בפני העיתון, כי תגמול המנהלים נעשה מאז ומעולם בהתאם לחוק.
ואולם הממצאים של ה"וול סטריט ג'ורנל" מעלים תבנית חשודה של בחירת ימי חלוקת האופציות, כפי שהם מופיעים במסמכיה הרשמיים של החברה, בהתאם לימי השפל במניה. כך למשל, בין 1 ביוני ל-31 בדצמבר ב-1996, בחרה קומברס לכאורה בדרך המקרה, את יום הסגירה הנמוך ביותר, כיום שבו חולקו האופציות. באותו יום, 15 ביולי 1996, צנחה המניה ב-13% למחיר של 23.75 דולר (או 7.9167 דולר, בהתאמה לספליטים, שבוצעו לאחר מכן במניה). למחרת היא זינקה בשיעור זהה, ומאז ועד סוף אותה שנה לא חזרה לאותו שפל.
ואולם כפי שמראה הטבלה המצורפת, לא היתה זו הפעם הראשונה והאחרונה שבה נבחרו לאורך השנים ימי שפל במניה לצורך הכרזה רשמית על חלוקת האופציות. בספטמבר 1994 חילקה החברה לקובי אלכסנדר, היו"ר והמנכ"ל, לכרמל ורניה מנהל התפעול וליגאל ניסים מנהל הכספים, 30 אלף אופציות במחיר מימוש של 10 דולרים - הנמוך ביותר מתחילת ספטמבר ועד סוף דצמבר אותה שנה.
בינואר 98' קיבל אלכסנדר 500 אלף אופציות במחיר מימוש של 31.25 דולר - המחיר השני הכי נמוך בינואר-פברואר באותה שנה. 1.83 מיליון אופציות נוספות, שהוענקו לאלכסנדר בשלוש השנים הבאות, נרשמו בצורה דומה, מה שאומר רווחים אפשריים גבוהים בהרבה בעת המימוש. לדברי "וול סטריט ג'ורנל", יש סיכוי 1 ל-6 מיליארד, שתופעה זו קרתה באופן מקרי בלבד.
עוד ציין "וול סטריט ג'ורנל", כי עוד לפני שהודיעה קומברס על הקמת ועדת הבדיקה הפנימית, שמו דירקטורים לב לחוסר עקביות בתקופות של חלוקת האופציות בחברה בין השנים 2001-1994. ואולם לדברי חבר ועדת התגמולים של הדירקטוריון, ג'ון פרידמן, הסבירה הנהלת קומברס כי יש לכך סיבות רבות. בתקופה זו חילקה קומברס שמונה פעמים בתאריכים שונים.
בעקבות תחקיר "וול סטריט ג'ורנל", ייבדקו כעת הדירקטורים החיצוניים את מדיניות חלוקת האופציות בקומברס, ולא מן הנמנע שגם רשות ני"ע בארה"ב (SEC), תקים בקרוב צוות בדיקה משלה. בכך תצטרף קומברס למרקורי ולחברות רבות נגדן מתנהלת חקירה דומה. גילוי הפרשה במרקורי גרם להדחת היו"ר והמנכ"ל אמנון לנדן, כך שגם כיסאו של אלכסנדר אינו יציב ביותר.
בכירים נוספים לשעבר בקומברס, דוגמת ורניה, ניסים (כיום סמנכ"ל כספים בחברה הבת, ורינט), מנהל הכספים דייוויד קריינברג וזאבי ברגמן, מנהל החברה הבת CNS, עשויים גם הם להיפגע מן הפרשה.
קומברס בתגובה הקימה ועדה מיוחדת לבדיקת נושא האופציות. הנושא נמצא בבדיקה על ידי הוועדה ומעבר לכך החברה מנועה מלהתייחס לעניין.
התסבוכת של קומברס: "וול סטריט ג'ורנל" קובע - סיכוי של 1 ל-6 מיליארד שהקצאת האופציות לאלכסנדר היתה מקרית
עומרי כהן
19.3.2006 / 7:58
