חברת OPC, הנמצאת בבעלות משפחת עופר (80%) וחברת סימנס (20%), עתרה בחודש ינואר לבג"ץ נגד משרדי האוצר והתשתיות, בבקשה שיאשר את זכייתה במכרז להקמת תחנת הכוח במישור רותם שבנגב. OPC טענה, כי המדינה ביטלה את זכייתה במכרז ללא סמכות וללא טעם וצדק סבירים.
משרד האוצר הודיע בשנה שעברה ל-OPC על ביטול זכייתה במכרז. במכתב ששיגרה ועדת המכרזים לחברה נאמר, כי בשל התעלמותה מפניות המדינה והחלטת בג"ץ בנושא, הסיקה המדינה כי החברה אינה מעוניינת להמשיך במיזם. ועדת המכרזים החזירה ל-OPC את הערבות בסך מיליון דולר שהפקידה עם הגשת המכרז.
חברת OPC זכתה במכרז להקמת תחנת כוח שתפעל באמצעות גז טבעי, בהשקעה של כ-275 מיליון דולר. תחנת הכוח במישור רותם אמורה להיות התחנה הגדולה הראשונה שתוקם על ידי המגזר הפרטי. התחנה אמורה להגדיל את היקף החשמל המותקן במדינה בשיעור של כ-4% - גידול שהמדינה זקוקה לו באופן דחוף בשל עלייה של 4%-3% בביקוש לחשמל בשנה.
עם זאת, הקבוצה לא ויתרה על שינוי תנאי הרגולציה לתנאים שנקבעו במכרז, שנערך בשנת 2000. תנאי הרגולציה החדשים הם בעלי משמעות כלכלית המוערכת בכמה עשרות מיליוני שקלים. על פי ההסכם בין חברת החשמל לאחים עופר, מתחייבת חברת החשמל להעביר לידי OPC את המחיר הנקוב של 49.5 שקל למגה-ואט (150 מיליון שקל בשנה) על העמדת הזמינות, גם אם החברה כלל לא תספק חשמל לחברת החשמל.
קבוצת האחים עופר חתמה על הסכם עם חברת החשמל, לפיו החברה תרכוש ממנה חשמל בהיקף של 3 מיליארד שקל במשך 20 שנה. לפני כמה חודשים, עתרה לבג"ץ התנועה לאיכות השלטון בדרישה לבטל את זכיית הקבוצה. התנועה טענה, כי בשל טעות טכנית של ועדת המכרזים בחישוב מחיר החשמל, עשויה OPC לקבל 130 מיליון שקל מהקופה הציבורית. המדינה מסרה בתגובה, כי לא תשלם לאחים עופר את 130 מיליון השקלים. בעקבות כך, ביטלה המדינה את זכייתה של OPC במכרז.
המכרז להקמת תחנת הכוח במישור רותם
2001 - פרסום המכרז להקמת התחנה במישור רותם
2003 - בוצת OPC זוכה במכרז. האחים עופר דורשים מהמדינה להשקיע 315 מיליון דולר; ועדת המכרזים מסרבת
אוקטובר 2004 - האחים עופר מפחיתים את הדרישה ל-250 מיליון דולר; תובעים 130 מיליון שקל בשל טעות לטענתם במכרז
מארס 2005 - התנועה לאיכות השלטון עותרת לבג"ץ נגד התשלום; המדינה מודיעה שלא תשלם את הסכום
נובמבר 2005 -ועדת המכרזים מבטלת את זכיית הקבוצה
דצמבר 2005 - האחים עופר מוותרים על דרישת התשלום ומבקשים להקים את התחנה בכל זאת
מזוז מגבש חוות דעת לבג"ץ: יאפשר לאחים עופר להקים את תחנת הכוח במישור רותם
שרון קדמי
22.3.2006 / 15:07
