ראשי משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים התכנסו לקבלת החלטה לגבי השמדת כל העופות ברדיוס ההשמדה (שלושה ק"מ) מהיישוב שנפגע. ייתכן שיוחלט להימנע מהשמדת העופות ביישובים הסמוכים, בתקווה ששפעת העופות לא תתפשט למושבי פרוזדור ירושלים, המתפרנסים רובם מענף הלול.
מעלה החמישה הוא היישוב ה-14 בישראל שהותקף בשפעת העופות. ביום ראשון הזהיר משרד החקלאות מפני פגיעה של גל נוסף של שפעת העופות, על רקע התפשטות המחלה לעזה, ירדן ומצרים. הסכנה העיקרית היא בהדבקת יישובים נוספים בנגב המערבי לאחר ששפעת העופות התפשטה כבר בכל רצועת עזה.
קצב המתת העופות ביישובים שנפגעו עד עתה ובמעגל היישובים שסביבם, היה גבוה מזה שהושג במדינות אחרות בעולם שבהן קצב ההשמדה היה איטי בהרבה. לפי נתונים שהוצגו הבוקר בישיבת הממשלה על ידי שר החקלאות זאב בוים, הומתו בו זמנית בתשעה ימים 1.2 מיליון עופות (תרנגולי הודו, פטם, הטלה, ולהקות רבייה) ב-53 לולים ב-14 יישובים. להשואה; ביפאן ארכה השמדת העופות במוקד אחד בלבד 23 ימים והשמדת מוקד נוסף שהתגלה לאחר מכן נמשכה 31 יום.
עוד נמסר בישיבה כי מגדלי העופות שנפגעו קיבלו כבר השבוע פיצוי של 50% על הנזק הישיר. בתוך כך, משרד החקלאות נערך לבדיקה והערכת הנזקים העקיפים ודו"ח בעניין יוצג לממשלה. הנזק הישיר למגדלי העופות נאמד על ידי משרד החקלאות ב-24 מיליון שקל. מקורות בקרב המגדלים טוענים שהנזק הישיר גדול בהרבה והוא עשוי להסתכם ב-40-30 מיליון שקל.
עופות נגועים שהושמדו: 414 אלף; עופות בריאים שהושמדו ביישובי רדיוס ההמתה (3 ק"מ ממוקד הפגיעה): 886 אלף. מנהל יחידת הפיקוח על החי והצומח במשרד החקלאות רואי קליגר, אמר כי כל העבודות להמתת העופות וקבורתם מסתיימות היום ועד שעות הערב יקברו גם העופות האחרונים שהומתו אתמול במושב עמיעוז.
מוקד נוסף של שפעת העופות: במעלה החמישה
עמירם כהן
29.3.2006 / 9:36
