חברות קטנות לא יהיו פטורות מתקנות סרביינס-אוקסלי הנוגעות להגברת מנגנוני הפיקוח הפנימיים על הדיווח החשבונאי, כפי שקיוו רבות מהן. עם זאת, הסטנדרטים עליהם מתבסס הסעיף ישונו, לדברי הרגולטורים בארה"ב.
הרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC) הודיעה, כי תפרסם הנחיות ברורות יותר ליישום התקנות העולות מסעיף 404 של חוק סרביינס-אוקסלי מ-2002, בתגובה לביקורת הרבה על התקנות. כמו כן, תידחה החלת החוק על חברות קטנות פעם נוספת, אף כי בסופו של דבר על כל החברות יהיה לעמוד בדרישות מנגנוני הדיווח הפנימיים של הסעיף.
ההודעה חלקה על ועדה מייעצת של הרשות, לפיה יש לפטור חברות קטנות מסעיף 404 כיוון שהעלויות הגבוהות של יישומו עולות על יתרונותיו. אך כצפוי, הרשות נמנעה מנקיטת צעד רדיקלי שכזה. "הצעדים עליהם אנחנו מודיעים היום נועדו לשפר את אמינות הדיווח הפיננסי ולהגן על משקיעים תוך ייעול סעיף 404", אמר יו"ר הרשות, כריסטופר קוקס.
סעיף 404 הוא חלק של רפורמת סרביינס-אוקסלי אותה אישר הקונגרס ב-2002 על רקע גל שערוריות עסקיות, שכלל את קריסת ענקית האנרגיה אנרון וקריסת ענקית התקשורת וורלדקום. הסעיף דורש מחברות הנסחרות בארה"ב לפרסם בפירוט רב יותר את מנגנוני הדיווח הפנימי ואת שיטות הפיקוח על הסדר הטוב בספרי החשבונות שלהן.
כמו כן, דורש הסעיף מחברות ראיית חשבון לפרסם האם לדעתן המנגנון מספק, מה שמגדיל את תפקיד הפיקוח על ספרי החשבונות של החברה. חברות ראיית החשבון חלקו ברובן על המלצת הוועדה של הרשות לפטור חברות קטנות מחלקים מסוימים בחוק.
החוק הוחל על חברות גדולות כבר בשנה שעברה, אך טרם על חברות קטנות, על רקע הביקורת הרבה. הרשות הודיעה, כי תדחה את החלת החוק על חברות קטנות פעם נוספת, אך כי עד סוף 2007 על כל החברות הנסחרות בארה"ב יהיה לעמוד בתקנות.
בתגובה לביקורות, אמרה הרשות כי סטנדרט החשבונאות עליו מבוסס הסעיף ישונה על ידי ועדה רגולטורית הנמצאת תחת סמכות הרשות - מועצת הפיקוח על חשבונאות בחברות ציבוריות, או PCAOB. יו"ר PCAOB, ביל גרדיסון, אמר כי השינוי ישאף להבטיח כי רואי החשבון יתמקדו בעיקר בתחומים הטומנים בחובם סכנה גדולה יותר להונאה או לטעות חמורה. גרדיסון אף אמר, כי ינסה להבטיח שהתקנה תיושם באופן חסכני.
אד נוסבאום, מנכ"ל חברת רואי החשבון גרנט ת'ורנטון, אמר כי "הרשות ככל הנראה מבינה כי חברות מכל הגדלים זקוקות לפיקוח טוב, אך הן גם זקוקות להנחיות ברורות על מנת לפתח מנגנוני פיקוח טובים".
בקונגרס האמריקאי עלו מספר הצעות חוק שנועדו לענות לתלונות החברות הקטנות, ולפטור אותן מסעיף 404. הצעה אחת חלה למשל על חברות ששווי השוק שלהן קטן מ-700 מיליון דולר, הכנסותיהן קטנות מ-125 מיליון דולר ומספר בעלי המניות שלהן קטן מ-1,500.
חברות קטנות לא יהיו פטורות מסעיפי הפיקוח הפנימי של תקנות סרביינס-אוקסלי
רויטרס
18.5.2006 / 9:37