וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אולמרט בקונגרס האמריקאי: תוך שנתיים יוכלו הפלשתינאים לחיות במדינה עצמאית לצדנו

אלוף בן

24.5.2006 / 18:55

ראש הממשלה "אני מושיט יד לשלום לאבו מאזן"; אולמרט הוסיף כי ישראל מוכנה לשאת ולתת עם הרשות בתנאי שתתנער מהטרור, תכיר בהסכמים ותקבל ללא פשרה את זכותה של ישראל להתקיים



מאת אלוף בן ושמואל רוזנר (וושינגטון) וסוכנויות הידיעות



"תוך שנתיים יוכלו הפלשתינאים לחיות במדינה עצמאית השוכנת בשלום וביטחון עם ישראל", כך אמר הערב ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בנאומו לשני בתי הקונגרס בארה"ב. אולמרט התייחס לתוכנית ההתכנסות ואמר כי היא תתבצע, אם הפלשתינאים לא ישתפו פעולה במשא ומתן.



אולמרט, שהתקבל בתשואות של חברי הבית, אמר כי הוא מושיט יד לשלום ליו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן). "בשם מדינת ישראל, אנו מוכנים לשאת ולתת עם הרשות, שחייבת להתנער מהטרור, לפרק את תשתיותיו, להכיר בהסכמים ולקבל ללא פשרה את זכותה של ישראל להתקיים", אמר ראש הממשלה, "ניסיון הכבר מוכיח שזה אפשרי".



הפלשתינאים מאוכזבים מהכוונה לצעדים חד צדדיים



גורמים רשמיים פלשתינאים אמרו היום שהם "מאוכזבים" מדבריו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי יפנה למסלול חד צדדי לקביעת גבולות הקבע של ישראל, אם אי אפשר יהיה לנהל משא ומתן.



"דברי אולמרט מעורפלים ואינם מעודדים", אמר נביל אבו רודיינה, דוברו של יו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), לתחנת הרדיו קול פלשתין. לדברי רודיינה, "הדרך לשלום עוברת רק דרך משא ומתן, שיתבסס על תוכנית השלום של מפת הדרכים, שאנו מחויבים לה". הוא הוסיף כי הפלשתינאים מוכנים לפתוח מיד במשא ומתן.



אמש הביע נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, תמיכה בתוכניתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט להיערכות מחדש של ישראל בגדה המערבית, שתכלול את פינוי רוב ההתנחלויות. במסיבת העיתונאים בתום ישיבת העבודה שקיים עם אולמרט, אמר בוש שרעיונות אולמרט אמיצים ו"יכולים להיות צעד גדול לקראת השלום שאנו מצפים לו".



"זו היתה פגישה מאוד מאוד ידידותית ונעימה, ואני מאוד שמח על כך", סיכם אולמרט בתדריך שהעניק לכתבים לפנות בוקר (לפי שעון ישראל), כמה שעות אחרי הפגישה. "יצאתי מהפגישה בתחושה טובה מאוד, הן באווירה ובקשר האישי, והן בתוכן, כפי שבא לידי ביטוי בהודעות הפומביות". אולמרט אמר כי דן עם נשיא ארה"ב בהרחבה בנושא האיראני, ולדבריו "יש הבנה מלאה בין הנשיא לביני לגבי הדרך שבה צריך להתמודד עם הסוגייה הזו". הוא חזר ואמר שהוא "מאוד מרוצה" משיחותיו עם בוש על איראן.



אולמרט הרבה להחמיא לבוש. "מצאתי אדם מאוד אינטליגנטי, מאוד חם, מאוד ידידותי ומתמצא בפרטי הפרטים. הוא זכר כל פרט מכל מיני אירועים שקשורים לישראל ולנושאים אחרים, ומבחינתי זו היתה חוויה מרשימה מאוד. וביחס לקשר האישי, לכימיה - אני מאוד מחבב אותו".



"ספק לגבי יכולתו של אבו מאזן ליצור התנאים למו"מ"



אולמרט בא לפגישה עם העיתונאים בחולצה לבנה, בלי עניבה, ובניגוד לקודמו, אריאל שרון, לא הקריא דפי מסרים אלא דיבר בעל פה. אך למרות האווירה הלא פורמלית, הוא קימץ בדבריו ונמנע מלפרט את תוכן שיחותיו עם נשיא ארה"ב. שוב ושוב הזכיר דברים שאמר בעבר, וציטט את ההצהרות ממסיבת העיתונאים שנערכה קודם לכן עם הנשיא. "עמדת הנשיא לגבי הרעיונות שלי נאמרה בצורה מאוד ברורה וגם מאוד מרשימה, ואני לא יכול לנסח את הדברים טוב יותר", אמר.



בהתייחסו ליו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס, אמר אולמרט: "לכל אורך הדרך אמרתי שאנו מקבלים את אבו מאזן כנשיא הנבחר של הרשות. אמרתי שאני חש שהוא כן, שהוא לא תומך בטרור, ואני יודע בוודאות שהוא מתנגד לטרור, והוא היה רוצה ליצור את התנאים שיאפשרו לקיים מו"מ על פי התחייבויות מפת הדרכים. הבעתי בעבר וגם עכשיו ספקות ביכולתו לעשות את זה, ולכן יש לי חשש לאפשרות שייווצרו התנאים למו"מ". אולמרט אמר שייפגש עם עבאס, "אבל הפגישה דורשת הכנה יסודית". אולמרט אמר שסוגיית המאחזים הלא חוקיים לא עלתה כלל בשיחותיו בוואשינגטון. לדבריו, גדר ההפרדה נידונה בשיחות, ו"ההתייחסות היתה חיובית".



היום ייפגש אולמרט עם סגן נשיא ארה"ב, דיק צ'ייני, ועם מנהיגי הקונגרס והקהילה היהודית, וינאם בפני מליאה משותפת של הסנאט ובית הנבחרים. בלילה יסיים את ביקורו בארה"ב וייצא בחזרה לארץ, כדי להספיק ולהשתתף באירועי יום ירושלים מחר.



"ארה"ב תבוא לעזרת ישראל בכל אירוע שבו תותקף"



בוש הקדיש לראש הממשלה כשש שעות, שנפתחו בפגישת עבודה עם צוותי העוזרים משני הצדדים. בסיומה התייצבו הנשיא וראש הממשלה למסיבת העיתונאים, שבה שיבח בוש את רעיונות ההתכנסות שהציג לו אולמרט, וכינה אותם "נועזים" ו"צעד חשוב בדרך לשלום". משם הלכו השניים לאגף המגורים של הבית הלבן, ל"מרפסת טרומן", לשיחה פרטית שנמשכה שעה וארבעים דקות. בחלקה הגדול השתתפה גם רעיית ראש הממשלה, עליזה אולמרט. את המפגש חתמה ארוחת ערב, שוב בהשתתפות הצוותים.



בוש הגדיר את הפגישה עם אולמרט "חשובה", והוסיף: "ב-2002 הדגשתי את חזוני להקמת שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום - פלשתין וישראל - וראש הממשלה חולק אתי את ההשקפה הזו. מו"מ משרת בצורה הטובה ביותר את השלום. ארה"ב והקהיליה הבינלאומית הבהירו שחמאס חייב להכיר בישראל ובזכותה להתקיים, חייב לנטוש את דרך הטרור וחייב לקבל את כל ההסכמים הקודמים בין הישראלים לפלשתינאים. אין לצפות מכל מדינה לעשות שלום עם מי שמכחיש את זכותה להתקיים".



בוש הביע מחויבות פומבית חסרת-תקדים של ארה"ב להגנתה של ישראל אם תותקף: "שנינו מסכימים שאסור לאפשר לאיראן להשיג פצצה גרעינית. ישראל היא בת-ברית יקרה של ארה"ב. ארה"ב תבוא לעזרת ישראל בכל אירוע שבו תותקף".



"שתי מדינות - בסיס לכל הסכם"



אולמרט אמר במסיבת העיתונאים כי "חזון בוש על שתי מדינות לשני עמים הוא בסיס לכל הסכם עתידי. אני מתכוון למצות כל אפשרות כדי להגיע לשלום עם הפלשתינאים לפי מפת הדרכים. למרות רצוננו לנהל מו"מ, אנחנו לא יכולים לחכות עד אינסוף לשינוי אצל הפלשתינאים. אם נגיע למסקנה שאין תהליך אפשרי, נהיה חייבים לנקוט בדרך אחרת. הצגתי לנשיא רעיונות שיכולים לקדם את חזונו".



אולמרט הושיט במסיבת העיתונאים יד לאבו מאזן, אותו כינה לראשונה "הנשיא הנבחר של הרשות הפלשתינית" ולא יו"ר, כפי שעשה בע

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully