וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הבנק הפדרלי האמריקאי: "המשך העלאת הריבית כבר אינה עובדה מוגמרת"

TheMarker

20.7.2006 / 22:14

כך עולה מפרוטוקול ישיבת ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי ביוני; החוזים על הריבית הפדרלית מראים כעת על סיכוי של 49% בלבד להעלאת ריבית ל-5.5% בחודש הבא



המשך העלאת הריבית בארה"ב כבר אינה "עובדה מוגמרת", לפי פרוטוקול ישיבת ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי (FOMC) שנערכה בסוף חודש יוני ואשר בה הוחלט על העלאת הריבית בארה"ב לרמה של 5.25%.



עוד עולה מפרוטוקול הישיבה שפורסם היום, כי חברי הוועדה ביטאו "חוסר ודאות משמעותית" ביחס לרמת הריבית הראויה בהמשך הדרך. חברי הוועדה אמנם החליטו פה אחד על העלאת הריבית, אולם לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי השאלה האם רמת הריבית הנוכחית מהווה מדיניות מרחיבה או מדיניות מצמצמת. אחד מחברי הוועדה אמר כי "כפסע היה בין החלטה להעלות את הריבית ביוני לבין להותיר אותה ללא שינוי".



במהלך ישיבת הוועדה, ניהלו חבריה דיון ממושך בסוגיית האינפלציה. דיון זה לא בא לידי ביטוי בדבריו של יו"ר הבנק הפדרלי, בן ברננקי, בשני הנאומים שנשא בגבעת הקפיטול היום ואתמול, אשר מהם עלה כי סכנת התגברות האינפלציה נותרה נמוכה.



מפרוטוקול ישיבת ה-FOMC עולה כי כל חברי הוועדה הביעו דאגה מהעלייה שנרשמה לאחרונה במדד הליבה של האינפלציה. "כל משתתפי הישיבה הביעו דאגה מהעלייה שנרשמה בחודשים האחרונים במדד הליבה של האינפלציה, אשר במידה שתימשך, אינה עולה בקנה אחד עם המשך יציבות המחירים", נכתב בפרוטוקול.



הסוגיה העיקרית שעמדה במחלוקת בדיוני הוועדה נגעה לשאלה האם התגברות האינפלציה נובעת מגורמים זמניים או מהשפעות מתמשכות. "חברי ועדה רבים ציינו כי מספר גורמים תורמים באופן זמני להתגברות האינפלציה", נכתב בפרוטוקול הישיבה. מרבית חברי הוועדה, אם כי לא כולם, העריכו כי שיעור האינפלציה צפוי "לרדת אט אט".



מנגד, מספר חברים בוועדה העריכו כי מחסור בעובדים בשוק העבודה ובהיצע של משאבים ימשיכו לייצר לחצים בתחום התמחור. אותם חברים בוועדה אף הביעו חשש מהשפעה מאוחרת של מחירי האנרגיה הגבוהים.



חברי הוועדה העריכו כי כבר נרשמת האטה בצמיחת הכלכלה האמריקאית, וציינו את הירידה הניכרת שנרשמה בצריכה הפרטית ברבעון השני של השנה. חלק מירידה זו יוחסה לעליית מחירי הדלק למכוניות, וחלקה יוחס להאטה בשוק הדיור.



ברננקי שב והעריך היום, בנאום בפני ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים, כי ההתמתנות בצמיחה של הכלכלה האמריקאית "כבר החלה", ועשויה לדבריו "לסייע בהגבלת הלחצים האינפלציוניים לאורך זמן". לדבריו, העלייה שנרשמה לאחרונה בשיעור האינפלציה נבעה מגורמים טכניים וכי תחזית האינפלציה "ממשיכה להיות נמוכה". עם זאת, הוסיף ברננקי, התגברות האינפלציה ממשיכה "להוות מקור לדאגה".



דבריו של ברננקי היום היו דומים מאוד לדברים שנשא אתמול בפני ועדת הבנקאות של הסנאט, אשר חיזקו את ההערכות כי הבנק הפדרלי צפוי לסיים בקרוב את מחזור העלאת הריבית הנוכחי בארה"ב.



החוזים על הריבית הפדרלית מראים כעת סיכוי של 49% כי הבנק הפדרלי יעלה את הריבית בחודש הבא ל-5.5%, לעומת סיכוי של 65% שהעניקו לכך אתמול. הבנק הפדרלי העלה בחודש שעבר את הריבית בארה"ב בפעם ה-17 ברציפות מאז יוני 2004, בשיעור של 0.25%, לרמה של 5.25% - רמתה הגבוהה ביותר מזה חמש שנים.



בנאומו אתמול אמר יו"ר הבנק הפדרלי גם, כי מדיניות הריבית בארה"ב חייבת לקחת בחשבון את השפעתן העתידית של העלאות ריבית שכבר בוצעו, אך בה בעת לעמוד על המשמר לנוכח המשך הלחצים האינפלציוניים. "עלינו לקחת בחשבון את השפעתן האפשרית בעתיד של החלטות ריבית קודמות - כלומר השלכות הריבית שעדיין בקנה", אמר ברננקי. "ההחלטה על היקף ועיתוי העלאות ריבית נוספות אשר עשויות להידרש לנוכח סיכוני האינפלציה, תתבסס על התפתחויות בתחזיות הן בתחום האינפלציה והצמיחה הכלכלית".



עוד אמר ברננקי, כי "פער הזמנים שבין החלטות ריבית לבין השפעתן - משמעותו שעלינו להביט קדימה ולבסס את החלטות הריבית שלנו על תחזיות ארוכות טווח יותר, הן בתחום האינפלציה והן בתחום הצמיחה הכלכלית".



"עלינו לקחת בחשבון לא רק את התוצאות הסבירות ביותר, אלא גם את הסכנה שהתחזית שלנו ללא תתממש, ואת הנזק שייגרם כתוצאה מכך", אמר אתמול ברננקי. "מדיניות הריבית חייבת להיות גמישה, וחייבת להיות נכונות לבצע בה התאמות בעקבות שינויים בתחזיות הכלכליות".


טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully