וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

גלובל וויטנס: יצרנית הפלדה הגדולה בעולם מיטאל סטיל הקימה בליבריה "מדינה בתוך מדינה"

נמרוד הלפרן

4.10.2006 / 20:34

חוזה בו רכשה החברה את כל מחצבי הברזל של המדינה האפריקאית, מעניק לה פטור מציות לחוקים ומתשלום מסים



מיטאל סטיל ההולנדית - יצרנית הפלדה הגדולה בעולם, הנמצאת בשליטת איל הפלדה ההודי לקשמי מיטאל - הקימה "מדינה בתוך מדינה" בליבריה. זאת, בעקבות רכישה מפוקפקת של כל מחצבי הברזל של המדינה המערב אפריקאית. כך עולה מדו"ח שפירסם השבוע ארגון גלובל וויטנס.



המדיניות שמפעילה מיטאל בליבריה מיטאל, מהווה דוגמא מובהקת לאופן שבו תאגידים רב-לאומיים מנצלים את הריק הרגולטורי הבינלאומי, כדי להגדיל את רווחיהם למקסימום על חשבון המדינות המארחות", נכתב בדו"ח של ארגון גלובל וויטנס (Global Witness). הדו"ח מתמקד בחשיפת הקשרים שבין ניצול משאבי טבע, פגיעה בזכויות אדם, מלחמות ושחיתות.



מיטאל רכשה הקיץ את ארסלור הבלגית-צרפתית, יצרנית הפלדה השנייה בגודלה בעולם, תמורת כ-27 מיליארד יורו.



החוזה בין מיטאל לליבריה, בהיקף של 900 מיליון דולר, נחתם בחודש אוגוסט 2005 על ידי ממשלת מעבר ועל רקע ביקורת ציבורית ניכרת. "קשה להאמין שחתימת החוזה על ידי ממשלת המעבר שירתה את האינטרסים של המדינה, ומיטאל ניצלה זאת. לכן חשוב לחשוף את האינטרסים שעמדו מאחורי חתימת החוזה", נכתב בדו"ח.



מאז בחירתה של נשיאת ליבריה, אלן ג'ונסון סירליף בחודש ינואר, החלה ממשלת ליבריה בבחינה מחודשת של חוזים שנחתמו על ידי הממשלה הקודמת, ובכלל זה החוזה עם מיטאל. במקביל, פתחו רשויות החוק בהולנד בחקירת חשד לשחיתויות בפעילות מיטאל בליבריה. החקירה מתמקדת בין השאר בתהליך המכרז לרכישת עתודות הברזל של ליבריה. ועדת המכרז המליצה תחילה על חברה אחרת, המנוהלת על ידי אחיו הצעיר של היו"ר לקשמי מיטאל, אולם לפתע שינתה את דעתה בעקבות פעילות שתדלנות נרחבת של מיטאל בקרב הממשל האמריקאי.



הדו"ח של גלובל וויטנס מדגיש מספר נקודות מדאיגות במיוחד בחוזה בין ליבריה למיטאל. "ליבריה ויתרה על כמה מרכיבים בריבונותה ועל מספר זכויות הכלכליות חשובות לטובת חברה רב-לאומית זרה", נאמר בדו"ח. "מיטאל קיבלה לידיה את השליטה בכל ההחלטות המרכזיות, בחברה ובמבנה ההון שלה, במיסוי, תמלוגים, תמחור, זכויות על מינרלים וחשאיות. בהשקעה בסדר גודל כזה ובעלת חשיבות אסטרטגית רבה כל כך, מצב זה אינו מתקבל על הדעת".



כך למשל, מיטאל תוכל לקבוע את גובה התמלוגים שתשלם לליבריה, שכן החוזה אינו קובע מחיר לברזל. מכאן, כי למיטאל יהיה "תמריץ גדול", למכור את הברזל לחברות מסונפות במחיר נמוך ממחיר השוק. בתחום המיסוי, מעניק החוזה למיטאל פטור מלא ממסים לתקופה של חמש שנים, עם אופציה להערכת פטור זה לתקופה בלתי מוגבלת. "קבלת פטור ממס ישירות על חשבונה של מדינה ענייה מעלה שאלות מוסריות קשות", נכתב בדו"ח.



החוזה מעביר לידי מיטאל שליטה בנכסים רבים של ליבריה. כך למשל, מעביר החוזה את השליטה במערך הרכבות המקשר בין אזורי כרייה לעיר הנמל בושנאן, וכן את הנמל בעיר זו, לידי מיטאל. נשיאת ליבריה, ג'ונסון סירליף, אמרה בעבר, כי "מתקנים אלו הם נכסים לאומיים שלא ניתן להעביר את השליטה בהם לאיש".



עוד קובע הדו"ח כי החוזה עם מיטאל פוגע בריבונותה של ליבריה, זאת משום שהחוזה כולל סעיף המעניק למיטאל את הזכות לברור לאלו חוקים חדשים שתחוקק ליבריה במהלך תקופת החוזה - 25 שנים - לציית. סעיף זה נועד להבטיח למיטאל כי גם שינויים פוליטיים במדינה לא יפגעו בעסקיה, אולם לדברי ארגון גלובל וויטנס, הוא שולל מממשלת ליבריה את זכותה הבסיסית להבטיח הגנה של זכויות אדם ואיכות הסביבה.



"החוזה עם מיטאל גם נעדר שקיפות מספקת, וכולל סעיפים מחמירים במיוחד בכל הנוגע לחשיפת מידע על פעילות החברה במדינה, ובכלל זה מידע בסיס על הכנסות עסקי הכרייה בליבריה" נכתב. הדו"ח קובע כי סעיפים אלו מעלים חשש כבד במיוחד לגבי חוזים הנחתמים עם ממשלות של "מדינות פגיעות שבהם פושה השחיתות והפיקוח דל".


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully